Turecko nekompromisně vyhrožuje EU: Neděláme nic za poděkování. Zastavíme uprchlíky, ale chceme...

07.04.2016 17:31

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval Evropskou unii, že pokud nesplní svoje závazky plynoucí z nedávno uzavřené smlouvy, Turecko od ní odstoupí. Přestane zpět přijímat uprchlíky z Řecka, a opět tak otevře migrační cestu přes Egejské moře.

Turecko nekompromisně vyhrožuje EU: Neděláme nic za poděkování. Zastavíme uprchlíky, ale chceme...
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Prezident Erdogan dnes uvedl, že pokud EU nedostojí svým závazkům, Turecko odstoupí od dohody o zastavení migrace z Turecka do Řecka. Urguje tak EU, aby mu poskytla slíbené peníze, bezvízový styk a obnovila přístupová jednání do Evropské unie.

„Dostalo se nám mnoha díků za naše akce pro uprchlíky a proti teroristům... Ale my neděláme nic za poděkování,“ prohlásil při svém projevu v Ankaře, neupřesnil však, jakou část dohody EU neplní.

Dohoda vešla v platnost 20. března a od té doby počet příchozích uprchlíků do Řecka razantně klesl. Došlo k tomu ve snaze otevřít „bezpečnou a legální“ cestu pro migranty do Evropy.

Výměnou za bezvízový styk, finanční odměnu a oživení přístupových rozhovorů se Turecko zavázalo k zastavení migračního proudu do Evropy a slíbilo, že bude zpět přijímat všechny migranty, kteří doplují na řecké ostrovy a nepožádají či jim bude zamítnut azyl.

Dohoda se však nelíbí lidskoprávním organizacím, podle nichž není Turecko bezpečnou zemí. Podle šéfa řecké pobočky Amnesty International Giorgose Kosmopoulose, EU uzavřela s Tureckem nebezpečnou dohodu, ve které prakticky chybí jakákoliv adekvátní ochrana těm, kteří se vrátí do Turecka.

„Turecko není bezpečnou třetí zemí pro uprchlíky. Řecké i unijní úřady to vědí, tudíž nemají žádnou omluvu,“ řekl Kosmopoulos.

Podle Amnesty totiž Turecko vrací uprchlíky zpět do válečných zón a objevily se i zprávy o tom, že některé rovnou střílí na hranicích. Údajně jich zhruba 100 denně vyhostí za hranice vlastního území.

Řecko má přitom vlastní problémy, jelikož většina uprchlíků, aby zabránila vlastní deportaci zpět do Turecka, začala žádat hromadně o azyl, tudíž jsou nyní Řekové zavaleni administrativními úkony a byli nuceni deportace celkově pozastavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…