Turecko se vykašle na Evropu a přikloní se k Rusku a Číně. Zde jsou náznaky, že se tak skutečně stane

25.11.2016 13:11

Turecký prezident se zřejmě nakonec přikloní k alternativnímu bloku, jako je například SCO (Šanghajská organizace pro spolupráci), jež je vedená Ruskem a Čínou. Píše se to v komentáři, který vyšel na webu Securitymagazin.cz.

Turecko se vykašle na Evropu a přikloní se k Rusku a Číně. Zde jsou náznaky, že se tak skutečně stane
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Jednání EU a Turecka o možném vstupu země do evropského společenství v podstatě kvůli Erdoganovi uvízla na mrtvém bodě, píše se v komentáři. Nelze si totiž dost dobře představit, že by se Turecko, v němž postupně vítězí autoritativní politický islamismus v čele se samovládcem Erdoganem, mohlo stát plnohodnotným členem EU.

Celý text je ZDE

Podle názoru autora komentáře hledá turecký prezident nejvhodnější záminku, jak zpřetrhat jednání o členství Turecka v EU. Ta se například nabízí právě v podpoře „kurdských teroristů“ Bruselem či v konci březnové dohody Turecka a EU o uprchlících, když za její plnění žádá Erdogan bezvýhradně bezvízový styk tureckých občanů, což EU logicky odmítá kvůli bezpečnostním rizikům. Pokud by vypověděl Erdogan tuto smlouvu, mohl by však v mžiku zaplavit Evropu nelegálními migranty. Evropa by tak musela řešit další velký problém.

Anebo prostě Erdogan obviní, jako už tolikrát předtím, EU z neplnění slibů, které v jeden okamžik bude definitivní a Turecko přeruší veškeré přístupové rozhovory, myslí si autor komentáře.

„Můžeme tak již nyní říct, že Erdogan se bude v dlouhodobějším časovém horizontu s největší pravděpodobností poohlížet po alternativním bloku, než je právě EU, kde jeho drzé požadavky budou padat na úrodnou půdu. Tím blokem může být právě zmíněné SCO, v němž by Turecko svou přítomností zároveň posílilo geopolitické ambice Ruska a Číny, jež by mimo jiné mířily proti EU,“ dodává autor komentáře na webu Securitymagazin.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…