Turecký velvyslanec tlačí na české státní zástupce. Chce ztrestat Samkovou

27.05.2016 5:55

Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali považuje nedávné vystoupení právničky Kláry Samkové na sněmovním semináři za urážku islámu, kterou by měli čeští státní zástupci začít vyšetřovat. Slovní útoky na jakékoliv náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva a svoboda slova má své limity, uvedl velvyslanec v České televizi. Samková zařadila islám na úroveň totalitních režimů.

Turecký velvyslanec tlačí na české státní zástupce. Chce ztrestat Samkovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Číslo jedna na kandidátce hnutí Úsvit do eurovoleb, advokátka Klára Samková

"Očekávali jsme důstojnou diskusi o islámu a chtěli jsme vysvětlit, že teroristické organizace nereprezentují islám. Ale byli jsme šokováni a znechuceni slovy této ženy," prohlásil Bigali, který s dalšími představiteli velvyslanectví po projevu Samkové na protest opustili sál. Nyní diplomaté zvažují další kroky, podle tureckého velvyslance by se ale projevem Samkové měli začít zabývat žalobci i bez podání trestního oznámení. "Takové veřejné chování je trestné. V každé demokratické zemi by to státní zástupci měli řešit sami od sebe," prohlásil Bigali.

Uvedl, že i podle mezinárodního práva se může každý svobodně vyjadřovat podle svého uvážení, ale bez urážení víry někoho jiného.

Bývalá členka Bloku proti islámu Samková na semináři podle zpravodajských serverů řekla, že islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. "Je státní zločinnou a zločineckou ideologií," uvedla. S islámem je podle ní třeba naložit stejně jako se všemi totalitními režimy, tedy bojovat, zvítězit a jednou provždy zamezit jeho šíření.

Ministerstvo zahraničí na incident reagovalo prohlášením, že podobné srovnávání islámu s totalitními režimy pokládá za nepřijatelné a vyzvalo k mezináboženskému dialogu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…