Tusk: Řekové i věřitelé musí předložit realistický návrh

09.07.2015 13:33

Řekové musejí předložit realistický návrh týkající se řešení dluhové krize. Stejně tak to ale musejí učinit v souvislosti s řeckým dluhem i mezinárodní věřitelé. Prohlásil to dnes stálý předseda Evropské rady Donald Tusk po dopoledním telefonickém rozhovoru s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. Tímto způsobem lze podle Tuska ukončit stávající „tanec smrti“, který by mohl vyústit v odchod Řecka z eurozóny, a dosáhnout stavu, kdy budou spokojeny obě strany.

Tusk: Řekové i věřitelé musí předložit realistický návrh
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Pomoc Řecku ale není ospravedlněním špatné ekonomické filozofie, která krizi zapříčinila,“ dodal Tusk na Twitteru.

Také podle středečního vyjádření šéfky Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeové musí být ohromný řecký dluh restrukturalizován. Proti tomu je ale Německo. „Řecko je nyní v akutní krizi, která musí být seriózně a rychle řešena,“ uvedla Lagardeová ve Washingtonu. Dodala, že restrukturalizace ale musí být spojena s reformami, kterými Řecko „oseká“ výdaje.

Definitivním termínem řešení řecké krize je prý neděle

Atény mají čas do dnešní půlnoci, aby předložily nové konkrétní návrhy na sociálně spravedlivé a udržitelné řešení řecké dluhové krize. Za definitivní termín k nalezení dohody s Aténami se nyní považuje neděle, kdy se k řecké krizi uskuteční v Bruselu mimořádný summit zemí eurozóny a pak i celé Evropské unie.

Pokud EU a Řecko dosáhnou v neděli dobré dohody, bude podle Tuska snadné přesvědčit národní parlamenty, aby hlasovaly ve prospěch pomoci Řecku. „Jsem si jist, že pokud budeme mít v neděli dobrou dohodu, bude to myslím silné doporučení pro národní parlamenty,“ řekl Tusk, citovaný agenturou Reuters.

O situaci v Řecku bude v Bruselu dnes a v pátek jednat s řeckými opozičními stranami předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. V sobotu odpoledne se uskuteční mimořádná schůzka ministrů financí euroskupiny, následovaná nedělním summitem euroskupiny a summitem EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…