Tuto petici už podepsalo více než půl milionu Evropanů. Prý jde o hodně

13.10.2014 17:42

Čím dál tím větší podporu si získává petice proti návrhům dohod TTIP a CETA, jejímž iniciátorem je Evropská občanská iniciativa zahrnující asi 250 organizací působících na evropském kontinentu. Autoři petice varují, že obě dohody jsou škodlivé, protože ve svém důsledku ohrožují demokracii a právní stát.

Tuto petici už podepsalo více než půl milionu Evropanů. Prý jde o hodně
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Pod zkratkou TTIP se ukrývá smlouva s názvem Transatlantické partnerství pro obchod a investice, která upravuje volný obchod mezi Evropskou unií a Spojenými státy americkými. Hlavním cílem dohody TTIP je vytvořit v celosvětovém měřítku největší existující zónu volného obchodu. Podle jejích kritiků však s sebou tato dohoda přináší skryté hrozby. CETA je potom dohoda mezi Kanadou a Evropskou unií, která nově upravuje podmínky volného obchodu a dodržování autorských práv.

Aktuálně petici podepsalo v celé Evropě již přes 570 000 tisíc lidí a dostupná je i v české verzi. Přímo na petičním online formuláři Evropská občanská iniciativa (EOI) uvádí, že chce zabránit uzavření dohod TTIP a CETA, protože „jejich podepsání může způsobit snížení standardů pracovního práva, sociálních jistot, ochrany životního prostředí, ochrany osobních údajů, ochrany spotřebitelů a mohou způsobit deregulaci veřejných služeb a kulturních statků“.

Výbor EOI je tvořen pěti členy z Velké Británe, Německa, Francie, Rumunska, Finska, Portugalska, Lucemburska. Většina z nich pochází z univerzitního prostředí. Jeden z nich, absolvent helsinské univerzity Otto Kronqvist, se na podzim 2011 účastnil aktivit hnutí Occupy, které protestovalo proti ekonomické i sociální nerovnosti a vzrůstající moci nadnárodních korporací.

Sběr podpisů pod petici EOI probíhá dle zveřejněné tiskové zprávy od 7. října a celého procesu se účastní všech přibližně 250 členských organizací z 22 zemí Evropské unie. Evropská komise se však již před několika týdny odmítla stížnostmi obsaženými v petici zabývat a zdůvodnila to právními nedostatky této občanské iniciativy. „S odmítnutním Evropské komise se rozhodně nehodláme smířit. Budeme si stěžovat u Evropského soudního dvoru. Naším cílem je shromáždit jeden milion podpisů,“ nechal se slyšet člen výboru EOI Ernst-Christoph Stolper v tiskové zprávě ze 7. října.

V České republice se na politické scéně tématu TTIP věnuje nejvíce Pirátská strana. Ta na svých webových stránkách uvádí, že přijetí TTIP mj. „posílí privilegia copyrightových monopolů a může vést k zákazu používání svobodného software ve státní správě“. Pirátům také vadí, že je smlouva částečně utajována a není tedy jisté, co od ní vlastně můžeme čekat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…