Tvrdé zúčtování s Vondrou. A teď už jsou traktory v Praze

19.02.2024 7:08

Bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek se tvrdě ohradil proti slovům europoslance Alexandra Vondry (ODS), který Jandejska označil za agrobarona a figurku Andreje Babiše, hovořil o něm také jako o proruském kolaborantovi. Jandejsek je jedním z organizátorů dnešních protestů zemědělců, kdy traktory už vjely za hlasitého troubení do Prahy a chtějí protestovat před resortem zemědělství. Vondra ho obvinil, že napsal podpůrný dopis ruské ambasádě. Jandejsek na něj za to chystá žalobu, řekl včera. Jeden z protestujících zemědělců Adam Lád na Vondru rovnou posílá policii.

Tvrdé zúčtování s Vondrou. A teď už jsou traktory v Praze
Foto: Repro Facebook
Popisek: Traktory na magistrále - protest 19.2.

Europoslanec za ODS Alexandr Vondra označil bývalého prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska za „známou firmu, agrobarona a figurku Andreje Babiše“. Do televize Prima, do vysílání CNN Prima News přinesl kopii údajného dopisu v ruštině, který měl Jandejsek adresovat ruské ambasádě v Praze po napadení Ukrajiny. Jandejska označil za proruského kolaboranta. Jandejsek se k celé věci vyjádřil v pořadu Aby bylo jasno.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí

„Je třeba razantně odmítnout hlouposti, které jsou tady nastavené. Pan Babiš je můj konkurent a nejednou jsme spolu měli diskusi o tom, jak hospodaříme vedle sebe a jak by se k sobě měli sousedé chovat. Takže nakonec jsme nějakým způsobem se chovali k sobě tak, jak se mají chovat sousedé. Co se týká těch nesmyslů kolem nějakého dopisu. K tomu musím říct jednoznačně, že dezinformátoři, předseda vlády, pak samozřejmě Vondra a pan ministr udělali zase obrovský podvod. V době, kdy jsem poprvé začal mluvit o tom, že budou růst potraviny, že ceny potravin půjdou nahoru a dojde k té situaci, kde jsme teď, tak samozřejmě mě kriminální policie kontaktovala, je to skoro dva roky a vysvětlovala mi, jestli jsem psal nějaký dopis atd. Já jsem jim vysvětloval, že jsou to hlouposti, protože ani žádný stroj na azbuku nemám a nevím, proč bych někomu nabízel nějaké peníze,“ popsal Jandejsek. 

„Byl to tenkrát nějaký podvrh, který chtěl tenkrát vlastně ta moje slova k těm, ke komu spějí, tak aby mě zatlačili někam. Ale policie to po krátké době a krátkém zkoumání odložila a řekla, že to je podvrh. Představte si, že po téměř dvou letech současná pětidemolice udělá to, že jde do těchto zdrojů, které měly a využije to k tomu, aby mě nějakým způsobem dehonestovala. Udělá takový krok, abych nějakým způsobem byl očerněný. Řekněte mi, co jsou to za lidi, když si dovolí mluvit o tom, o čem jsou přesvědčeni a vědí, že to bylo vyřešeno a že to byl podvrh a že jejich policie to odložila,“ dodal Jandejsek.

Dokument měl Vondra získat, podle svých slov v pořadu CNN Prima News, z okruhu zemědělců. „Tento pán je skutečně proruský kolaborant. Oklamal některé zemědělce, kteří s ním v pondělí přijedou do Prahy a budou dělat bordel. Ta rozumná část s vládou jedná, ať už jde o Agrární komoru nebo Asociaci soukromého zemědělství,“ sdělil Vondra, ale sám dodal, že neví, jestli dopis není fake. S Jandejskem nemluví, a tak nemá možnost pravost dopisu ověřit.

Vondrova slova rozlítila mimo jiné také zemědělce a jednoho z organizátorů protestů Adama Láda, který se rozhodl dát podnět na policii. 

Policie České republiky, konej! Tímto dávám podnět! MÁME TĚCH LHÁŘŮ DOST! Nejsme dezinfo! Sereme na východ/západ! Chceme jen nám dělat žrádlo! DPČ!“ napsal na svůj facebookový profil.

Dnes kolem půl páté ráno pak začali do Prahy vjíždět za hlasitého troubení první zemědělci se svými traktory a další zemědělskou technikou. Demonstrací před Ministerstvem zemědělství chtějí upozornit na špatnou situaci českého zemědělství. 

Doprava na příjezdových cestách do Prahy – celkem jich má být šest – je podle policie zatím plynulá. Podle informací na webu pražské Technické správy komunikací byla před 6. hod. zdržení v řádu minut v Evropské, Strakonické či Zenklově ulici.

Před tři čtvrtě na šest pak už na magistrále u Národního muzea v horní části Václavského náměstí stálo pět vozů. Policie tam uzavřela jeden jízdní pruh. Traktory mají na sobě vesměs české vlajky. 

Část nespokojených farmářů z Česka chce traktory a další technikou zablokovat pražskou magistrálu. Hodlá tak vyjádřit nesouhlas se stavem zemědělství. Protest organizuje právě předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hezký pocit, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRarach 12 , 19.02.2024 9:44:46
Pan Dufek a pan Jandejsek jsou jediní pořádní chlapi ve vedení zemědělců! Ostatní jsou zbyteční darmožrouti. Divím se,že je někdo podporuje! Je krásné vidět ten strach lidovce Výborného a slyšet kvikot libtardů! Málo platné,snad se ledy pohnou! Díky chlapi za vaši práci a odvahu!

|  28 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …