Tvrdík o rouškách: Do Číny přišli Američani. Všechno skoupili, všechno zablokovali. A naše situace...

25.03.2020 13:42

Zatímco někteří čeští komentátoři a politici kritizují Janem Hamáčkem domluvené čínské dodávky, roušky a další zdravotnický materiál potřebný pro boj s koronavirem, začínají z Číny hromadně skupovat USA. Česká republika by ale neměla o nic přijít, protože zareagovala včas. Jiné státy Evropy ale mohou mít smůlu.

Tvrdík o rouškách: Do Číny přišli Američani. Všechno skoupili, všechno zablokovali. A naše situace...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík

Česká republika vyřešila dodávky roušek a dalšího zdravotnického materiálu z Číny za 5 minut 12. Plyne to z prohlášení šéfa česko-čínské obchodní komory Jaroslava Tvrdíka. Podle něho teď všechno zablokovali Američané vlastními objednávkami. Pokud by vláda reagovala až nyní, měli bychom smůlu.

Anketa

Kterou písničku by měl hrát rozhlas pro zlepšení nálady?

hlasovalo: 20087 lidí

Více než týden do České republiky proudí několik letounů se stovkami tun zdravotnického materiálu z Číny týdně. Jde o výsledek iniciativy ministra vnitra Jana Hamáčka, Hradu a Smíšené česko-čínské komory vzájemné spolupráce. Teď se ukázalo, že pokud by se Hamáček se svým týmem nedal do akce a nechal to na jiných resortech, pravděpodobně bychom neměli vůbec nic ani do budoucna. Rozhodně ne z Číny a jiné státy mají samy nedostatek.

Prakticky veškerou čínskou produkci totiž začaly skupovat Spojené státy, které svou masivní operací zabraly veškeré tzv. letištní sloty, tedy místa či časy pro možnost přistávat s letadly. 

„Dnes Američani dorazili do Číny a vyblokovali všechny letecký sloty, co jen jdou. Od zítřka začínaj lítat jejich vládní speciály. Vše platí cash,“ uvedl na svém twitterovém účtu Jaroslav Tvrdík.

České republiky se to ale nedotkne, neboť máme pravidelné dodávky už zajištěny smluvně, a nejspíš i zaplaceny.

„Devět letů China Eastern týdně po následujících šest týdnů je pod smlouvami a nedotknutelné,“ upřesnil Tvrdík, že my se obávat nemusíme.

Ze slov šéfa česko-čínské komory navíc plyne, že příští týden dorazí s dodávkou roušek a dalšího vybavení hned dva obří ruslany. „Česko již proti tomu jede naplno. V pondělí 30. 3. 2020 najdete dva ruslany v Šen Čenu (ukrajinský a ruský) a dvě letadla China Eastern v Šanghaji (dopravní a cargo speciál). Jestli tohle vyjde, pak již zvládneme všechno. Ale věřím, že závod o čas vyhráváme a bude vše potřebné,“ napsal Jaroslav Tvrdík.

 

 

 

Debata kolem čínského zdravotnického materiálu se vede už celé dny především na sociálních sítích. Vše začalo před zhruba dvěma týdny, kdy se začalo ukazovat, že Česká republika nemá ve svých zásobách prakticky žádné větší množství respirátorů, roušek a dalšího vybavení. 

Následovala opakovaná ujištění od premiéra Babiše, a především ministra zdravotnictví, že se na dodávce roušek pracuje a v řádu dnů bude vše vyřešeno. Objednávky nicméně provázela řada komplikací i nezkušenost resortu zdravotnictví s nákupy v Číně.

Do akce se proto vložil ministr vnitra, vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček, který přes kontakty v Číně a za pomocí lidí, jako je Jan Birke, Jaroslav Tvrdík, Vratislav Mynář a pochopitelně prezident republiky, zajistil České republice stovky tun materiálu.

Ihned se objevili kritici, že my jsme na začátku roku Číně pomáhali, byť v minimálním množství, zdarma, ale Číňané nám teď vše draze prodávají. Situace není tak jednoduchá. Podle všeho se na roušky, respirátory a podobné věci stojí v Číně dlouhá fronta, a pokud bychom odmítli přistoupit na čínské podmínky, výsledkem nebude lepší cena, ale žádné roušky. Prostě by to koupil někdo jiný. V Evropě nemá dostatek nikdo, a jak se ukazuje, situaci mohli podcenit i Američané, kteří do Číny ve velkém přicházejí teď. 

Jan Hamáček si za svou aktivitu vysloužil pochvaly z mnoha stran. Podle řady pozorovatelů je nejaktivnějším členem vlády, vystupuje racionálně a jeho obliba mezi lidmi raketově roste. Pověstným se stal i Hamáčkův červený svetr, ve kterém vystoupil předminulou neděli na noční tiskové konferenci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…