Tvrdý Drábek sebere studentce peníze. Kvůli tomu nedostuduji, smutní slečna

19.03.2012 15:45

Studentka vysoké školy Eva pobírá po smrti otce sirotčí důchod, z něhož si hradí náklady na studium, za pár dní jí ale bude 26 let a o tento příjem přijde. Slečna tvrdí, že bez něj nezvládne dostudovat, a proto požádala ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) o výjimku. Ministr jí ale nevyhověl. Bulvární deník staví tento případ do kontrastu s nemalými odměnami, které rozdává Drábek svým spolupracovníkům na úřadě.

Tvrdý Drábek sebere studentce peníze. Kvůli tomu nedostuduji, smutní slečna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chce za pomoci sociálních reforem zamezit zneužívání pomoci od státu. Média však často přinášejí příběhy obyčejných lidí, kteří systém nezneužívají, a přece na ně Drábkovy reformy tvrdě dopadají. Patří mezi ně i studentka vysoké školy Eva, která si bulvárnímu deníku Blesk postěžovala, že kvůli ministrově neústupnosti nezvládne dostudovat vysokou školu.

Zákon je zákon, nejde o tvrdost

„Zbývá mi poslední rok studia vysoké školy. Důchod, který pobírám po smrti otce, činí 6162 korun. Z toho si hradím náklady na bydlení a studium. Za dva měsíce mi ale bude 26 let, čímž nárok zaniká. Bohužel si tak nebudu moct dovolit dostudovat,“ vysvětlila.

Dodává k tomu, že jí nemůže pomoci ani maminka, která je ve starobním důchodu a nemůže jít ani na nějakou brigádu, alespoň ne na manuální práci, protože od dětství trpí silným atopickým ekzémem. To vše napsala samotnému ministrovi, ale jeho úředníky to neobměkčilo.

„Ani po zvážení všech okolností nepovažuji v daném případě trvání na zákonem stanovených podmínkách za tvrdost,“ odpověděl ministr.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…