Ty billboardy ukazují, co chceme říct, hájil ČSSD Zaorálek

09.08.2012 22:44

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek má jasno. Billboardy, které jsou ostře kritizovány církví a přirovnávány k nacistické propagandě, jsou v pořádku. Ukazují prý jen to, co chtějí sociální demokraté říct.

Ty billboardy ukazují, co chceme říct, hájil ČSSD Zaorálek
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Ten billboard ukazuje poměrně dobře to, co chceme říci,“ hájil se v Událostech, komentářích na ČT Lubomír Zaorálek. „Ten, kdo z toho bude profitovat, bude katolická církev,“ dodal s tím, že se prý katolíci snaží omezit menší církve.

„Samozřejmě, že ten majetek nepřijde do rukou senilního seniora nebo biskupů,“ kontroval předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml. „Přijde těm, kterým patřil, a těm, kteří v rámci zákona o majetek požádají,“ dodal, že Zaorálkovi prý může přivést konkrétní lidi, kteří budou o majetek žádat.

Okomentoval i poutače, které právě podle představitelů katolické církve připomínají nacistickou propagandu. „Ty billboardy se samozřejmě můžou někomu líbit, někdo se může pobavit na adresu církví, ale jsou účelově postavené,“ kritizoval Ruml.

Zaorálek v ČT opakoval, že ČSSD hlavně vadí na církevních restitucích údajně nejasný zákon, podle něhož se bude majetek vydávat. „Tak, jak je zákon napsán, může být vydáno mnohem víc,“ varoval. „Tady někdo přepisuje dějiny, a dokonce to ani nechce veřejně přiznat,“ dodal.

Moderátor se však ptal Rumla, zda tedy může zaručit, že nebudou prolomeny poválečné dekrety Edvarda Beneše. Ten vyhýbavě odvětil, že zaručit to v podstatě nemůže. „Ony (církevní sbory) požádají státní instituce, a ty garantují, že nebudou prolomeny,“ vysvětlil. Sice seznamy majetku existují, církve je prý sepisují už dvacet let. Jenže ve výsledku se opravdu nemohou zaručit za to, jak nakonec bude zákon provázen.

„Mně se nelíbí to, že se má stát, že se církve dostanou mimo stát,“ dodal ještě jeden důvod Zaorálek. Na to však Ruml reagoval, že ČSSD byla u moci už několikrát, měla tedy možnost restituce vyřídit podle vlastních představ. „Církve jednají s tou vládou, která chce tuhle problematiku řešit, a tahle vláda chce,“ prohlásil. Staly se tedy církve už součástí předvolebního boje? „To si uvědomuju a je mi to líto, protože ČSSD tohle udělala tématem zůstání u moci v krajích,“ uzavřel Ruml.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…