Ty prachy nám dáte! Buď Orbán kápne ,,sorosovcům", nebo nic. Je zle

31.08.2021 10:46

Norsko a Maďarsko se hádají o peníze z „norských fondů“. Norská vláda je odmítla Maďarsku proplatit poté, co Budapešť zpochybnila jednu z neziskovek, která má podporu od Norů čerpat. Oslo vzkázalo, že tato podpora je jeho dobrá vůle, a Orbána, který provozuje neliberální demokracii a ještě se tím chlubí, podporovat nebude. Spor nejspíš směřuje do Bruselu.

Ty prachy nám dáte! Buď Orbán kápne ,,sorosovcům", nebo nic. Je zle
Foto: Repro Facebook
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Norsko, Lichtenštejnsko a Island nevstoupily do EU, ale jsou součástí Evropského hospodářského prostoru a evropského volného trhu. Výměnou za to přispívají do tzv. Norských fondů, které mají sloužit ke snižování sociálních rozdílů v Evropě a rovněž k posilování základních evropských hodnot, jako je demokracie, tolerance a právní stát.

Anketa

Je dobře, že se děti ve školách budou znovu testovat na covid-19?

29%
67%
hlasovalo: 3854 lidí

I u nás se psalo o několika problematických projektech, které jsou z norských fondů financovány. Značná část prostředků šla na projekty pracující se začleňováním Romů nebo na ochranu životního prostředí.

Z norských fondů jsou financovány i takové akce, jako každoroční soutěž Sexistické prasátečko, bojující proti šovinismu.

„Při podrobném prostudování velmi dlouhého seznamu příjemců se člověk nemůže zbavit dojmu, že Norské fondy slouží i jako prostředek pro prosazování politických a ideologických cílů Norska podporou spřízněných českých nevládních organizací,“ poukazoval europoslanec Tomáš Zdechovský.

Velmi známá svou vstřícností vůči Norským fondům byla bývalá ministryně práce Michaela Marksová, což se podle mnohých projevilo i na jejím laxním postoji ke kauze Evy Michalákové, které v Norsku sociálka Barnevernet odebrala děti a po značně problematickém procesu je rozdělila a dala na osvojení do norských rodin.

Jedním z příjemců Norských fondů je i Maďarsko. Tam ale poslední platba vyvolala mezinárodní roztržku.

Maďarsku měla být poskytnuta částka 215 milionů euro. Zhruba pět procent z této částky měla obdržet nadace Ökotárs, kterou si podle vlastních podmínek vybrali sami Norové. Maďarská vláda však odmítla poskytnutí příspěvku právě této organizaci.

Jako důvod uvedla, že Ökotárs je napojen na „krále neziskovek“, spekulanta George Sorose, se kterým premiér Orbán dlouhodobě válčí.

Nadace Ökotárs je veteránem maďarského zeleného hnutí. Hlavním zdrojem jejího příjmu jsou právě norské a švýcarské fondy. Zaměřuje se též na lidská práva, práva žen nebo integraci Romů.

Orbánova vláda ji už v minulosti obviňovala z finančních manipulací. V roce 2014 dokonce v sídle organizace proběhla razie finančního úřadu s podezřením na skryté financování opozičních politických stran. Vyšetřování nepotvrdilo porušení zákona.

PODROBNOSTI V MAĎARŠTINĚ

Nadace Ökotárs v současnosti neplní zákonné povinnosti předkládání účetnictví. Vysvětluje to tak, že peníze rozděluje neziskovým organizacím, které mají být nezávislé na vládě, a pokud by sdělila finančáku, komu a kolik posílá, tuto nezávislost by ohrozila. Maďarská vláda trvá na dodržování zákona.

Nyní maďarská vláda uvedla, že je ochotna podpořit jakoukoliv jinou organizaci s výjimkou „Sorosova“ Ökotárs. Norsko trvalo na tom, že tuto organizaci podpoří a když se v červenci po několika měsících jednání nepodařilo dosáhnout dohody, oznámilo, že Maďarsku už nepošle ani euro na žádný z projektů.

Maďarsko se nyní peněz domáhá a tvrdí, že na ně má nárok podle unijních dohod. Norsko vzkazuje, že peníze jsou jeho dobrovolným příspěvkem k rozvoji evropských hodnot a Maďarsko si ho nezaslouží.

PŘEČTĚTE SI VÍCE V ANGLIČTINĚ

Maďarská vláda schválila usnesení, že Norsko porušuje své závazky a Maďarsko je hodlá vymáhat. Ministryně spravedlnosti Judit Vargová věc řeší v Bruselu a ministerstvo obchodu přezkoumává obchodní dohody mezi Maďarskem a Norskem.

Během srpna se spor nijak neposunul. Norská ministryně zahraničí Ine Eriksen Søreide v televizi oznámila, že Orbán omezuje svobodu tisku, potlačuje opozici a podkopává demokratický systém. „Provozuje ‚neliberální demokracii‘ a ještě se tím chlubí,“ pravila ministryně.

VÍCE V NORŠTINĚ ZDE

Prostředky z Norska, Lichtenštejnska a Islandu jsou podle ní určeny na to, aby podporovaly lidská práva.

Ministryně také popsala, jak jí píší maďarské neziskové organizace, že nezávislost je důležitější než finanční podpora. Podporuje ji prý i EU, která má s Maďarskem „své vlastní zkušenosti“, stejně jako s lídry Polska nebo Slovinska a dalšími „postkomunistickými pravičáky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…