Ty vole? Michal Suchánek a „mládež pro očkování“: Zíral, točil se a pak se omluvil

02.02.2021 11:49

Vládní informační kampani influencerky Anny Šulcové ohledně dezinformací okolo očkování ke koronaviru se vysmál herec Michal Suchánek. „Vím, že mají lustr, ty vole, a že má Babiš okna. To je pecka. Já nevím, jestli jsou očkovaný, ale naočkovaný jsou slušně,“ pověděl Suchánek na Instagramu. Později se omluvil, že prý zaměnil očkovací a předvolební kampaň.

Ty vole? Michal Suchánek a „mládež pro očkování“: Zíral, točil se a pak se omluvil
Foto: Repro Facebook
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný s influencery Jakubem Gulabem a Annou Šulcovou

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

Čínská sociální síť TikTok, kde se sdílí krátká videa, se dostala do většího povědomí Čechů v posledních dnech s kauzou influencerů Anny Šulcové a Jakuba Gulaba. Na sociální síti převážně určené pro mladé, vznikl účet vlády, kam dvojice influencerů nahrála videa zaměřená na vyvracení mýtů a dezinformací okolo koronaviru či očkování. Kromě Šulcové a Gulaba se ve videu objevil ministr zdravotnictví Jan Blatný, jeho předchůdce Roman Prymula či odborníci, jako doktor Petr Smejkal či profesor Zdeněk Hel. Důvodem, proč tato iniciativa vzbudila tolik pozornosti, však bylo to, že z peněz daňových poplatníků mělo jít na propagaci videí půl milionu korun. Později se však dvojice této nabídky vzdala a video údajně nebylo jakkoliv podpořeno z veřejného rozpočtu.

Anna Šulcová se však brání tomu, že by z projektu měla nějaké peníze, což popsala v rozhovoru pro server Lidovky.cz. Ta prý na žádnou nabídku vlády nekývla, neboť celý koncept videí vyvracející dezinformace okolo koronaviru byl nápad, který vymyslela společně s Jakubem Gulabem. „Obrátili jsme se s ním na Úřad vlády, zda by nás mohli propojit s vědci a odborníky. S tím, že celou pomoc nabízíme zcela bezplatně,“ pověděla.

Celý článek ZDE:

Negativní reakce prý čekala a ačkoliv video nakonec nebylo zasponzorováno, tak si získalo velkou mediální pozornost. „Máme obrovská čísla sledovanosti a zájmu, to je přesně to, čeho jsme chtěli v rámci těchto videí dosáhnout. Proto věříme a doufáme, že videa i bez placené podpory zasáhnou na sociálních sítích velké množství lidí a budou se šířit dál. Zkrátka myslím, že jsme vytvořili jasná a stručná informativní videa o očkování odkazující na web covid.gov.cz, kde lidé naleznou ještě detailnější vysvětlení,“ vysvětlila.

Následně se přesunula k té částce půl milionu. Ta je prý přiměřená. „Částku pět set tisíc jsme rozdělili následovně: 224 tisíc na nákup prostoru na síti TikTok, 150 tisíc na příspěvky na Instagramu a 126 tisíc na podporu na YouTubu. Uvedu příklad. Na TikToku totiž existuje formát TopView, který stojí dva tisíce euro. TopView je video, které se každému uživateli TikToku v České republice ukáže, když otevře aplikaci. Minimální garantovaný zásah na jednom TopView videu je 1,2 milionu impresí.

A teď z druhé strany. Hospitalizace jediného člověka na JIP oddělení stojí dle mých informací 580 tisíc korun na týden. Pokud by naše kampaň měla zachránit alespoň jednoho člověka, smysl má,“ myslí si Šulcová.

V prvním videu oficiálního tiktokového účtu úřadu vlády dvojice představila místnosti a okolí objektu. „Ahoj, ráda bych vám ukázala prostory Strakovy akademie, ve které sídlí vláda České republiky v čele s předsedou vlády. V této části budovy, které se říká ‚U Masaryka‘, můžete vidět fotky všech českých premiérů společně se státními symboly. Zde procházíme částí k hlavnímu vchodu a koukejte na ten lustr!“ představila na TikToku úřad influencerka Anna Šulcová.

Po chvíli si slovo přebral influencer Jakub Gulab, který provádí sledující venkovní částí Strakovy akademie. „Tato část zatím není přístupná veřejnosti, ale po rekonstrukci určitě brzo bude. Tam, kam ukazuji, jsou okna pana premiéra,“ zvedá ruku směrem k akademii Gulab. Právě toto video se dočkalo největší kritiky. Z účtu Úřadu vlády už je dokonce smazáno. Na YouTubu je však stále dohledatelné.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

Svoji reakci na tento videospot poskytl i herec Michal Suchánek. Reakční video zveřejnil na jiné sociální síti Instagram. „Tak já vím, že vláda si najala dva influencery, aby jí pomohli s kampaní dezinformací kvůli očkování, že to napraví,“ uvedl komik a následně si pustil výše popsané video. Jeho pohled se náhle změnil, čelist povisla a vytřeštil oči. Místo vyvracení dezinformací o očkování mu totiž Anička Šulcová popisovala prostory ve Strakově akademii. „Tady je, že se jmenuje Šulc, ale je to holka,“ zareagoval Suchánek. Šulcová se totiž na TikToku jmenuje Anna Šulc.

Pohled Suchánka se náhle změní, když začne influencerka mluvit o lustru. „Hovno. Ty vole, já jsem si myslel, že svítí loučemi,“ pověděl s láskou v pohledu. „To je hezký,“ řekl a podepřel si hlavu, když Šulcová ukazovala, jaký výhled je ze Strakovky.

Následně začal mluvit Jakub Gulab a opět se změnil i výraz herce. Ten to nechápal a ptal se, proč to tam je. Video končí tím, jak Gulab ukazuje na okna premiéra. „A to je konec. Super. Vím, že mají lustr, ty vole, a že má Babiš okna. To je pecka. Já nevím, jestli jsou očkovaný, ale naočkovaný jsou slušně,“ uzavřel Suchánek na Instagramu.

 

 

K videu se Michal Suchánek vrátil ve svém dalším příspěvku. „Já bych se chtěl omluvit oběma influencerům za chybu, kterou jsem udělal. Zaměnil jsem si očkovací kampaň a předvolební kampaň. Platí samozřejmě to druhé. Omlouvám se,“ pověděl.

 

 

Dodejme však, že ne všechna videa na TikToku vlády jsou o tom, jaký lustr je ve Strakovce či zda má premiér okna. V jednom takovém příspěvku Anna Šulcová rozebírá tweet jedné uživatelky Twitteru, která psala, že se vakcína vyvinula moc rychle. „Vývoj vakcín se zrychlil díky celosvětové finanční podpoře a přednostnímu vyřízení administrativy,“ pověděla influencerka. Následoval záběr na bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu, který vysvětloval dále. „Proces testování se podařilo výrazným způsobem zkrátit, protože jednotlivé fáze probíhaly paralelně. Jenom v poslední registrační studii bylo zahrnuto více než 40 tisíc subjektů. Běžně se zahrnují pouze tisíce,“ pověděl Prymula.

 

@strakovka

U´cˇinky ocˇkova´ni´ na COVID-19 za 10 letVi´ce informaci´ na https://covid.gov.cz/ucinky ????

? původní zvuk - Strakovka

 

Další video se snažilo vyvrátit hoax o možné změně DNA člověka pomocí RNA vakcíny. Uživatelka Kateřina totiž na Twitteru napsala příspěvek, že vakcína jí změní DNA a vloží do ní virus. „mRNA vakcíny neobsahují živý virus, tudíž u očkovaných osob nemohou vyvolat onemocnění,“ vysvětlil Jakub Gulab. Řeči se dále ujala viroložka Ruth Tachezy. „mRNA vakcíny neobsahují DNA, nevstupují do části buňky, kde náš genom je a nemohou s ním žádným způsobem interagovat ani ho poškodit,“ odborně popsala. Podobně influenceři a odborníci vyvraceli a vysvětlovali spoustu dalších mýtů, které se kolem očkování proti koronaviru šíří.

 

@strakovka

Ocˇkova´ni´ na COVID-19 a DNA Vi´ce informaci´ na https://covid.gov.cz/dna ????

? původní zvuk - Strakovka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…