Tys tu smlouvu nechtěl vidět. Sídlo v barabizně? Já sídlím v paneláku, sledovali diváci ČT estrádu Tomia Okamury. A dnes to pokračuje

25.03.2015 12:05

Rozkol v hnutí Úsvit se dále prohlubuje. Tento týden byli z poslaneckého klubu vyloučeni předseda Tomio Okamura a Radim Fiala. Oba tábory mluví o pučistech, finančních machinacích a vzduchem létají trestní oznámení. Do pořadu ČT Události, komentáře přišli o této situaci pohovořit zástupci rozkmotřených táborů – Marek Černoch a Tomio Okamura. A byla to místy hodně emotivní podívaná.

Tys tu smlouvu nechtěl vidět. Sídlo v barabizně? Já sídlím v paneláku, sledovali diváci ČT estrádu Tomia Okamury. A dnes to pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Okamura začal debatu tím, že díky jeho jménu se Úsvit dostal do poslanecké sněmovny. „Tenkrát jim Okamura nevadil a po roce a půl najednou vadím a byl jsem odstraněn z hnutí, které jsem založil,“ povzdechl si šéf hnutí Úsvit.

To ale Černoch popřel. „To, co se začalo dít v posledních týdnech, je z našeho pohledu pokusem o záchranu hnutí formou, kterou jsi ty, Tomio, přednesl již před půl rokem v září na ideové konferenci. Následně jsme byli označeni za pučisty, a ačkoliv jsme se snažili ze všech sil dohodnout a říci, že došlo k neporozumění, že o žádný puč nejde, tak dále padala ostřejší a ostřejší slova ve smyslu nůž do zad a že chceme vytunelovat hnutí, což je pro mě absolutní nesmysl a ty víš velmi dobře, že tady o peníze ani puč nešlo. Šlo o záchranu hnutí z jednoho procenta,“ oponoval Černoch.

Všem jde o peníze

Následně se debata stočila k financování hnutí Úsvit. Vedení viní Okamuru z nehospodárného utrácení. Za marketingové služby pro něj, prý Úsvit přišel o milióny. Terčem kritiky jsou zejména smlouvy na propagaci se společnostmi ATM a 10 Minutes. Jak zjistili Reportéři ČT, jedna z nich sídlí v domku obývaném bezdomovci, druhá na virtuální adrese. Za PR služby si také výše zmíněné firmy dle některých odborníků na PR, účtovaly příliš vysoké částky. Okamura pochybení odmítá a tvrdí, že pučistům jde zhruba o padesát miliónů, které má údajně hnutí k dispozici.

Okamura v pořadu uvedl, že kritizované smlouvy se společnostmi ATM a 10 Minutes se již dvakrát pokoušel vypovědět, leč neúspěšně. Poukázal také na to, že minulý týden celé předsednictvo, včetně pučistů, odhlasovalo platbu společnosti ATM v hodnotě 178 300 korun. Což má dokazovat, Okamura není v ničem namočen, když i členové předsednictva svými podpisy potvrdili, že jsou přesvědčeni, že firma práci skutečně odvedla.

Černoch ale tvrdí, že smlouvu dodneška neviděl, a že na ně byl na předsednictvu vyvíjen nátlak, aby platbu společnosti ATM odsouhlasili. V opačném případě měl být údajně podán návrh na zrušení strany. Okamura argumentoval tím, že na předsednictvu Černochovi smlouvu nabídl k nahlédnutí a dokonce mu jí chtěl věnovat, ale Černoch prý odmítl. 

K tomu, že jedna z firem sídlí v rozbořeném zahradním domku (dle Černocha ,,barabizně") Okamura uvedl, že firma existuje dvacet let a má obrat v řádu desítek milionů. A to, že má uvedené sídlo v zahradním domku, prý nic neznamená. On sám údajně v jedné své firmě zaměstnává 15 lidí, přičemž kanceláře se nacházejí na jiné adrese, než je uvedeno sídlo firmy. Konkrétně v panelovém domě. Spíše než sídlo firmy jsou pro něj důležitější výsledky práce. A ty prý firma odvedla. Okamura uvedl, že za čtyři měsíce práce firmy nebyl Úsvit ani jednou mediálně napadnut.

V říjnu prý navíc Okamura nechal prověřit kompletní účetnictví hnutí Úsvit a auditor údajně na žádné pochybení nepřišel. „Já jsem dostal nabídek víc. Například od firmy, která dělala tento servis ODS na pražském magistrátu a základní sazba začínala na 550 000 měsíčně. A v médiích začínají, jsou ty sazby ještě vyšší,“ hájil Okamura smlouvy s tím, že když všichni zlevní, rád bude s takovými firmami spolupracovat. 

Nechci být užitečným idiotem

Svůj názor na poslední dění kolem hnutí Úsvit se rozhodl skrze ParlamentníListy.cz vyjevit poslanec za hnutí Úsvit Petr Adam. V otevřeném dopise tvrdě účtuje s předsedou Tomio Okamurou: "Nebudu dále marnit Váš čas. Do dneška jsem se nepouštěl do jakýchkoliv komentářů s ohledem na to, že jsem členem poslaneckého klubu a tedy řeším pouze záležitosti poslaneckého klubu. Byl jste to Vy pane předsedo kdo tenhle kolotoč událostí rozjel, jestli vědomě či nevědomě netuším. Ale zničil jste tím vše co jsme my všichni společně s Vámi budovali a mohli vybudovat. Zničil jste i důvěru mnoha a mnoha voličů ve spravedlivější a čistší politiku. Podařilo se Vám mnohdy i zničit důvěru lidí v našem okolí vůči nám samotným a to je neodpustitelné," míní Adam.

Kdyby mu prý Okamura dnes nabídl spolupráci a možnost angažmá ve vysoké politice, odmítl by. "S klidným srdcem Vám opravdu mohu říci, že kdyby jste se mne ptal na spolupráci dnes na možnost angažmá ve vysoké politice, stále ještě s úsměvem na tváři bych Vám řekl: Ne, děkuji. Ne takhle, ne s Vámi osobně. Ne se všemi nepravdami a pomluvami. Ne s Veleby, Hrdličky, Janečky a Passery. Ne s Vaším kreativním účetnictvím. A ne s tím abych byl Vaším majetkem, Vaším užitečným idiotem. Užitečným býti chci, ale idioty hledejte, pane předsedo, někde jinde než v poslaneckém klubu," vzkázal Adam Okamurovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…