Tyto věci elitám utekly... Pavel Telička v rádiu prozradil, jak chce pomoci Česku v EU

05.02.2019 21:23

Moderátorka Marie Bastlová přivítala v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu europoslance Pavla Teličku, který se po rozchodu s hnutím ANO rozhodl založit zcela nový politický subjekt nazvaný Hlas. Telička na rozhlasových vlnách vysvětloval, proč vlastně zakládá nové hnutí. Důvody má hned tři. Jedním z nich je prý i to, že evropským elitám utekl jeden zásadní problém.

Tyto věci elitám utekly... Pavel Telička v rádiu prozradil, jak chce pomoci Česku v EU
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

Současný místopředseda Evropského parlamentu Telička hned na úvod prohlásil, že až volební výsledky v květnových volbách ukážou, zda mělo smysl zakládat novou politickou stranu. Sám Telička má za to, že to smysl mělo, protože je třeba poupravit směřování Česka v EU.

„Faktem je, že globalizace má své vítěze a své poražené... Tyto věci elitám utekly. Značně problematické je i postavení naší republiky v Unii, to si nemusíme nalhávat, myslím, že je to vinou plytké politické scény. A pak je tu naše domácí situace, přičemž rozhodující pro mě byl především ten poslední faktor,“ vysvětloval Telička, proč zakládá nové hnutí.

Byl prý připraven podpořit jiné politické strany, ale s nikým nenašel dostatečnou shodu.

Zklamalo ho, že někteří komentátoři jeho počin zkritizovali už ve chvíli, kdy oznámil založení hnutí, aniž dali jeho představitelům šanci něco předvést. Chce dát prostor především novým neokoukaným tvářím. Rozhodně však nechce Hlas stavět podobně, jako bylo vystavěno hnutí ANO, kde dominuje jeden muž. Telička rozhodně nechce být jedinou tváří hnutí. Kdyby se něco takového stalo, Telička by to prý považoval za osobní selhání.

Hlas má být liberálněpravicovou stranou a bude konkurovat TOP 09 a dalším stranám. „Ta konkurence je zdravá, ale já se nebráním spolupráci a budoucí integraci,“ podotkl.

Telička si prý také nedělá hlavu z toho, že v tuto chvíli sedí především v Evropském parlamentu. I tak je v České republice aktivní, a aby v České republice uspěl, hodlá se ve své vlasti angažovat ještě víc. „Pokud v evropských volbách uspějeme, tak se budeme dívat na krajské volby 2020 a na senátní volby. Máme ambici uspět a doufám, že nás voliči podpoří,“ zadoufal.

Host zdůraznil, že nehodlá s hnutím hýbat zleva doprava. Programově prý bude Hlas jasně ukotven, pokud jde o finanční stránku věci, Hlas nebude případným sponzorům slibovat nic na oplátku. I proto Telička počítá s tím, že na evropské volby nebude mít moc peněz, počítá s pěti až deseti miliony.

Už teď se mu prý ozývají podnikatelé, kteří mu chtějí pomoct, protože je zajímá, jak se bude dál vyvíjet EU. Jeden z podnikatelů prý s Teličkou debatoval i o federalizaci Evropy. „Český podnikatel hovořil o federalizaci Evropy. Já nejsem federalista, ale bylo zajímavé vidět, že český podnikatel takto uvažuje a vidí za horizont,“ podotkl Telička s tím, že mnozí čeští politici tak daleko nevidí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…