U Lipavského se plánuje další pomoc Ukrajině

14.02.2022 19:53

Česká republika přemýšlí nad tím, že by Ukrajině poslala další pomoc. Poté, co darovala munici, by nyní pomohla i humanitárně, částečně by také byli evakuováni pracovníci z konzulárního oddělení. Deníku Echo24.cz to řekl náměstek ministra zahraničí Jana Lipavského Martin Dvořák.

U Lipavského se plánuje další pomoc Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Předseda vlády Petr Fiala na dnešní odpoledne svolal jednání Bezpečnostní rady státu, Ministerstvo zahraničí na ní chce navrhnout intenzivnější podporu Ukrajiny. Například chce posílit rozpočet na poskytování humanitární pomoci. 

Podle náměstka ministra zahraničních věcí by Česká republika měla jednoznačně ukazovat, že je ochotna nejen o pomoci mluvit, ale také ji poskytovat. 

K útoku na Ukrajinu by podle amerických zdrojů mělo dojít ze strany Ruska ve středu. Dvořák se k tomu nechtěl příliš vyjadřovat, nechtěl se podle svých slov dopouštět spekulací. „Ukrajinská strana se spíš snaží držet tu situaci pod úrovní paniky, zatímco centrály to vidí trochu jinak, snaží se hlavně klidnit své občany a vyjadřovat podporu,“ uvedl Dvořák k tomu, že na situaci je nahlíženo více pohledy.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků, což vyvolalo obavy, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …