U Rittiga se žádné zlato nenašlo, tvrdí advokátka. Zaorálek může čekat žalobu

16.06.2013 7:47

Advokátka Iva Rittiga Karolína Babáková v rozhovoru pro Právo prohlašuje, že si policie od jeho klienta odnesla počítače s neškodným obsahem. Vyšetřování se prý vyhýbat nebude, ale také se nenechá špinit. Proto vydal pokyn, aby byla podána žaloba na místopředsedu sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD), který tvrdil, že bylo při prohlídce nalezeno zlato, peníze a inkriminované dokumenty. Nic takového si podle advokátky policie z domovní prohlídky neodnesla.

U Rittiga se žádné zlato nenašlo, tvrdí advokátka. Zaorálek může čekat žalobu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

„Na internetu jsou k vidění fotky policistů, jak odnášejí velké pytle. Šlo pravděpodobně o počítače s neškodným obsahem, což ale oni na místě nezkoumají. Rozhodně nebylo nalezeno žádné zlato, žádné peníze ani krabice dokumentů, seznamy telefonů a podobně. Nevíme o jediné věci, kterou by při prohlídce získali, a která by potvrzovala ta podezření. V této souvislosti mohu potvrdit, že na pokyn klienta podáme jeho jménem žalobu na pana Zaorálka, který o těchto věcech v Poslanecké sněmovně vědomě lhal,“ upozorňuje advokátka.

Zřejmě dochází k únikům informací

Rittig je prý viněn z trestných činů sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, legalizace výnosů z trestné činnosti. Kriminalisté prý hledali především důkazy o vztahu s někdejším náměstkem na státním zastupitelství v Praze Liborem Grygárkem. Rittig ale tvrdí, že žádné takové vztahy neexistovaly.

Mediální obviňování z účasti na dalších kauzách, např. v Dopravním podniku hlavního města Prahy, bere prý její klient s rezervou, protože v této souvislosti ještě nebyl obviněn, s policií se naopak potýká řada těch, kteří na Ivo Rittiga ukazují.

Babáková také důrazně odmítá spekulace, že její klient odjel z republiky, protože údajně předem věděl o chystané akci. To je nesmysl. Na druhé straně připouští, že k únikům informací od police docházet může, např. směrem k redaktorovi MF Dnes Jaroslavu Kmentovi. GIBS zřejmě obdrží několik podnětů, aby to prošetřila.

Nemá nic společného s kauzou sledování, ani s údajnou korupcí rebelů

Sám Rittig je připraven podat policii jakékoli informace, o které požádá. Zatím nepožádala o nic. Babáková ovšem jasně prohlašuje, že její klient nemá nic společného ani s údajným zneužitím tajných služeb, ani s údajnou korupcí v případě tří někdejších rebelů z řad ODS.

„Můj klient nemá nic společného ani s kauzou údajného sledování osob vojenskou rozvědkou, ani s kauzou údajné korupce několika exposlanců. Když jsem se ptala klienta, jak často se vídá s panem Janouškem, řekl mi, že ho potkal za poslední dva roky maximálně dvakrát. Toto mediální spojování samozřejmě Iva Rittiga zbytečně poškozuje,“ říká advokátka. Prý už je ale zvyklý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…