U deseti podaných kandidátek pražský magistrát zaznamenal chyby

13.08.2018 20:31

Pražský magistrát zaslal deseti politickým subjektům výzvu k odstranění vad z kandidátních listin pro obecní volby. Ve volbách do zastupitelstva hlavního města musí chyby napravit osm politických uskupení, ve volbách do zastupitelstva městských částí byly chyby u dvou subjektů. Zástupci většiny kandidujících stran chyby napravili. Vady musely být odstraněny do dnešních 16:00. ČTK to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

U deseti podaných kandidátek pražský magistrát zaznamenal chyby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hodinový protest řidičů čtyř pražských dispečinků taxislužeb jízdou kolem budovy magistrátu. Chtěli hlavní město přimět, aby plně využívalo možnosti postihu řidičů, kteří jezdí pro alternativní přepravce typu Uber a Taxify

Na magistrátu přihlašují kandidátky subjekty, které chtějí kandidovat do pražského zastupitelstva, a uskupení usilující o mandáty v zastupitelstvech některých menších městských částí. Komunální volby se uskuteční v pátek a sobotu 5. a 6. října spolu s volbami do jedné třetiny Senátu.

„Ve většině případů šlo například o chybějící údaje o kandidátech nebo chyběla prohlášení kandidátů. Jeden subjekt nám dodal chybné údaje o dvou kandidátech, které již neopravil, proto se kandidáti budou muset vzdát kandidatury nebo budou vyškrtnuti. Nejde však o kandidáty na prvních patnácti místech kandidátní listiny. Další subjekt podal dvě kandidátní listiny a údaje máme pouze k jedné, se kterou budeme dále pracovat,“ uvedl Hofman.

Lhůta pro podávání přihlášek skončila 31. července. K volbám do pražského zastupitelstva bylo na magistrát podáno 30 kandidátních listin, přičemž sdružení Praha Sobě podalo dvě kandidátky se stejnými jmény. Druhá kandidátka byla podána jako kandidátka politické strany Podporujeme občanskou kandidátku Praha Sobě pro případ, že by úřad neuznal dostatečný počet podpisů pod peticí ke kandidatuře sdružení. Nakonec úřad podpisy uznal, druhá kandidátka proto podle dřívějšího vyjádření uskupení odstoupí. Pokud ostatní uskupení chyby odstraní a úřad je všechny zaregistruje, v Praze by se o hlasy voličů mělo na podzim ucházet 29 uskupení.

„Do 18. srpna, respektive do pátku 17. máme čas pro vydání rozhodnutí o registraci. V ideálním případě bychom koncem příštího týdne vylosovali pořadí subjektů ve volbách. Jedinou zákonnou překážkou by mohlo být podání návrhu k soudu, kde bychom museli čekat do jeho rozhodnutí,“ dodal Hofman.

Do zastupitelstva hlavního města před čtyřmi lety kandidovalo rekordní množství politických stran, hnutí a koalic. Celkem bylo tehdy podáno 31 kandidátních listin. Volby v Praze vyhrálo hnutí ANO se ziskem 17 zastupitelů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Těsně za ním se 16 křesly skončila dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech dostaly Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti mají stejně jako KSČM čtyři křesla. Od voleb v metropoli vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…