U komunistů to zajiskřilo. Kvůli další vyslovené podpoře Babišovi

10.06.2019 15:55

Komunisté v sobotu uspořádali programovou konferenci. Delegáti se na jednání v Nymburce shodli mimo jiné na tom, že by dál měli podporovat vládu druhého nejbohatšího Čecha Andreje Babiše. Pro Filipa je důležité, zda bude Babiš plnit sedm programových komunistických priorit. Části členské základny to však v žádném případě nestačí. O slovo se přihlásili i Filipovi kritikové, kteří mají pocit, že komunisté už pravděpodobně propásli nejlepší čas na záchranu.

U komunistů to zajiskřilo. Kvůli další vyslovené podpoře Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

Podle informací ČTK hlasovalo pro další podporu vlády Andrej Babiše (ANO) asi 200 delegátu z 260 přítomných. Dlouholetý předseda KSČM Vojtěch Filip prozradil, že komunisté sice jsou velkými kritiky stávajícího systému, ale nemají důvod vládu nepodporovat, pokud bude plnit sedm jejich priorit. Jak jsou tyto priority plněny, to strana zhodnotí v červenci. „To, že probíhají demonstrace, pro nás ještě neznamená, že máme slevit z těch svých sedmi bodů programu,“ uvedl Filip.

Pokud jde o program, Filip podle svých vlastních slov doufá, že komunisté dokážou oslovit co nejširší veřejnost.

Surovinové zdroje či voda by podle komunistů měly zůstat v rukou státu. Uvažovat by se mělo i o zavedení bankovní daně.

Není bez zajímavosti, že většina delegátů sice podporu menšinové vládě Andreje Babiše schválila, ale zazněly i kritické hlasy. Upozornil na ně např. bývalý první místopředseda strany Karel Klimša. A sám jeden kritický projev pronesl.

Anketa

Okrádá vás Andrej Babiš?

17%
hlasovalo: 28350 lidí
„Situace strany je víc než vážná, jen my ji zatvrzele odmítáme vzít na vědomí, tedy – někteří z nás! Nejsem takový optimista, abych říkal, že je za 5 minut 12. Není! To už je dávno, co tomu tak bylo. Řekl bych, že na IX. sjezdu, tam byl ještě čas ke změně a k rozjetí záchranných prací. Vzpomeňte na tu kocovinu z výsledku posledních parlamentních voleb; byl to už několikátý volební debakl v řadě; nejhorší volební výsledek od roku 1921, připomínali mnozí – A NIC!“ rozčílil se bývalý první místopředseda strany.

Vzal si na pomoc i slova politologa Oskara Krejčího, který upozornil, že od roku 2005, kdy se předsedou strany stal Vojtěch Filip, partaj pomalu ale jistě oslabuje, pokud tedy nepočítáme předčasné volby z roku 2013.

Klimša má za to, že je čas, aby se strana znovu nadechla a představila voličům nějakou novou komunistickou vizi, která by vycházela z poznatků dnešní doby. Impuls k vytvoření vize měl podle bývalého místopředsedy dodat stávající šéf strany Vojtěch Filip.

Podobně tvrdý byl ke straně také komunista Pavel Posolda působící na Praze-východ. Program strany mu prý stále více připomínal dávkomat.

„KSČM promarnila liberecký sjezd. Stranické vedení ukolébal volební výsledek v roce 2013, aby se po debaklu v krajských volbách v roce 2016 posadilo na zadek. Následovaly další čtyři volební porážky v řadě, až po historicky nejhorší volební výsledek letos v květnu. Vedení ale pořád sedí na zemi,“ nešetřil Posolda Filipa a jeho kolegy. „Veřejnost vnímá KSČM jako instituci pro zajištění buržoazního života svých funkcionářů. Dobře zapouzdření do parlamentních kuloárů, obhajují svá křesla u oligarchy řečmi o plnění programových priorit,“ vystřelil další ostré slovní náboje.

Tato praxe prý musí skončit. Komunisté musí představit program pro 21. století, který dá naději i generaci mileniálů, která je dnes údajně ztracená.

„Dnešní sociální status, reprezentovaný plným nákupním vozíkem tlačeným ze supermarketu, tu nebude navěky. Rozevírající se nůžky mezi bohatými a všemi ostatními, od sociálně vyděděných až po střední třídu, se globálně rozpínají, trvalá renta se stává pro kapitál důležitější než zisk, ty občane zaplať zdravotní, sociálku, pojistky, hypotéku, leasing, poplatky bance, zaplať za bio, pokud nechceš jíst potravinové prefabrikáty, za nadstandard zdravotní péče, mýtné za PPP postavenou dálnici, za fotbalový přenos z bundesligy, a navrch zaplať DPH, což je ďábelsky rovnostářská daň. A až zaplatíš televizní poplatek, dozvíš se z obrazovky ČT, že do důchodu si máš našetřit 2 miliony, jinak budeš chudák. Ale nic si z toho nedělej, že na to nevyděláš, hlavní je být cool, být proevropský,“ napsal komunista.

Strana musí pode jeho názoru vytvořit program, který skutečně osloví dnešní generace, pokud chce přežít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…