U nás nic, v Maďarsku další fabrika. Orbán vítá Číňany

20.12.2023 11:42

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán dává jasně najevo, že se hodlá dál sbližovat s partnery v Číně. Už teď je Čína největším zahraničním investorem v Maďarsku a Orbán chce tuto vazbu ještě posílit. Ukazuje se tak, že Orbánova iniciativa byla úspěšnější než snahy exprezidenta Miloše Zemana, který také chtěl ekonomické vztahy s Čínou rozvíjet, ale na obří čínské investice nakonec nedošlo.

U nás nic, v Maďarsku další fabrika. Orbán vítá Číňany
Foto: FCB
Popisek: Viktor Orbán v Číně

Maďarský premiér Viktor Orbán usiluje podle serveru Politico o to, aby od Číny získal ještě více investic. Přitom již dnes platí, že je Čína největším zahraničním investorem v zemi paprik a obecně známého kulinářského umění. Jenže nejen kulinářského umění. Orbán totiž usiluje o to, aby Čína v Maďarsku rozvíjela byznys s elektroauty.

„Maďarsko odmítá výzvy Evropské unie, aby uvolnilo vztahy s Čínou – a vyplácí se mu to. Maďarsko se údajně uchází spolu s Německem o hostování první evropské továrny čínské automobilky BYD.“

Maďarský premiér Viktor Orbán byl jediným lídrem EU, který se zúčastnil říjnového fóra iniciativy Pás a stezka, přičemž čínský prezident Si Ťin-pching ho označil za „přítele Pekingu“.

„Maďarská vláda,“ řekl Orbán, „nebude akceptovat žádný vnější ideologický tlak a bude vždy sledovat národní zájmy.“ Ministr zahraničí Péter Szijjártó byl v červnu ještě otevřenější a zdůraznil, že jakákoli snaha o odklon od Číny by poškodila Evropu.

Premiér Viktor Orbán se tak snaží o totéž, o co se nejméně od roku 2015 snažil exprezident Miloš Zeman. Server týdeníku Ekonom se ještě v roce 2015 rozepisoval o „čínské investiční invazi“ v Česku, ale kromě mediálně viditelného nákupu fotbalové Slavie k výraznějším investicím příliš nedošlo.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Ale ne všichni v Maďarsku mají z toho radost.

Maďarsko se nejen připojilo k formátu 14+1, což je seskupení spojující Čínu se střední a východní Evropou.

„Maďarská vláda si sama sebe představuje jako předmostí pro Čínu,“ řekla Dóra Győrffyová, profesorka ekonomie na Corvinově univerzitě v Budapešti. To by mělo být „velmi znepokojivé“ pro zbytek EU, řekla.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a předseda Evropské rady Charles Michel jsou momentálně v Číně a tlačí na komunistickou vládu, aby přistoupila na posun v obchodní bilanci mezi EU a Čínou. Komise také zahájila vyšetřování nesprávných dotací pro čínská elektrická vozidla.

„Maďarsko vsadilo své ekonomické jmění na automobily – a nyní na přechod na elektrická vozidla. Automobilový sektor se na hrubém domácím produktu Maďarska podílí asi 6 procenty, zatímco dodavatelé pro automobilový průmysl tvoří dalších 8 až 9 procent. A nejde jen o čínské společnosti. Všechny tři velké německé automobilky mají maďarské továrny a přítomny jsou i společnosti se sídlem v Jižní Koreji a Japonsku, které přitahuje kvalifikovaná, ale levná pracovní síla Maďarska a jeho úzké vazby na zbytek trhu EU,“ upozornil server.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Na obří čínské investice nakonec nedošlo., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVencaVida , 20.12.2023 16:09:21
Ani nemohlo, když tady Kalousek a spol. pobíhali zahaleni do tibetských vlajek a naši představitelé si div ne vyřizovali na Taiwanu druhé občanství. Jako vždy jsme s pocitem morálního vítěze ostrouhali. Přece nebudeme měnit rovnou páteř za grošíky. -_-

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…