U nás se chlastá. Komentátor píše o politice a boji s alkoholem

31.12.2013 13:54

Komentátor Jan Lipold se na serveru Aktuálně.cz zamýšlí nad tím, proč boj proti alkoholismu není pro české politiky prioritou. Inspirací k textu byl pravděpodobně výrok Národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila. Ten si postěžoval, že politiky boj s alkoholem nezajímá. Přitom v žebříčku Světové zdravotnické organizace je Česko v pití alkoholu na prvním místě.

U nás se chlastá. Komentátor píše o politice a boji s alkoholem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bar, ilustrační foto

A alkohol je hlavní vstupní branou pro konzumaci dalších drog. Komentátor přemítá nad historií boje s alkoholismem v Česku. „Zatímco doktor Jaroslav Skála zakládal záchytku a v léčbě ordinoval tvrdý apolinářský režim, ministra zdravotnictví - v budově, od Apolináře co by kamenem dohodil - tou dobou dělal Josef Plojhar, známý svou spotřebou a výdrží, imponující prý i sovětským generálům. Oba muži byli na svých místech dlouhá léta.“

Celý komentář ZDE.

Zmiňován je i kladný vztah k alkoholu u hlavy státu. Ale nejen u něj. „Politici nevidí v alkoholu problém asi i proto, že se s ním při práci potkávají na každém kroku. Politika je pro konzumaci typické rizikové povolání - stres, nepravidelný režim, společenské příležitosti… A zodpovědnost za svěřenou funkci (doufejme). Například v Parlamentu se pije naprosto běžně,“ píše komentátor. Přiznává, že se bere jako normální, že „u nás se chlastá“.

„Že zákon, který měl zpřísnit prodej alkoholu, kvůli pádu vlády a předčasným volbám 'spadl pod stůl', je v Česku roku 2013 víc než jen jazykovou hříčkou,“ dodává komentátor závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…