U složitých případů je i osm let přiměřená doba, míní soudkyně Brožová

06.01.2013 22:03

Amnestie se bude vztahovat i kontroverzní jména a Hrad tento „pardon“ nedokáže důvěryhodně vysvětlit. V pořadu 168 hodin se k tomu vyjadřovali lidé, kteří se dlouhá léta soudili kvůli náhradě škod, co jim byly způsobeny v kauzách Union banky, Moravia banky či H-systému. Podle soudkyně Ivy Brožové je v některých případech dlouhá doba projednávání zcela přiměřená.

U složitých případů je i osm let přiměřená doba, míní soudkyně Brožová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tajemník prezidenta Ladislav Jakl

Amnestii v pořadu kritizoval například Bohuslav Hager. Podle něj je to „tvrdá rána všem družstevníkům, kteří měli vklad v první družstevní záložně“.

Pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové amnestie zastavila 13 kauz, kde vznikla škoda v řádech stovek tisíců.

Jakl předložil judikát, podle kterého se nejspíš připravovala amnestie

Lidé kolem prezidenta Václava Klause zdůvodňují rozsah amnestie humanitárními důvody. Tajemník Ladislav Jakl poukazuje na rodiny odsouzených nebo na děti, které musejí vyrůstat bez rodiče.

Ve 168 hodinách také upozornil na příliš dlouhé trvání některých soudních řízení. „Ti lidé pak mají nárok na velká odškodnění,“ varoval. Pořadu pak předložil judikát Evropského soudu pro lidská práva z roku 1999. Týkal se případu Santos vs. Portugalsko.

„Ve věci Santos proti Portugalsku soud rozhodl, že délka šesti let a dvou měsíců je nepřiměřená bez ohledu na to, že stěžovatel byl po část této doby nezvěstný," citoval Jakl serveru Lidovky.cz. Dobu řízení přesahující šest let tedy podle Jakla nelze tolerovat.

U složitých případů je i osm let přiměřená doba

Mnoho právníků se ale shodla, že dlouhotrvající trestní stíhání jsou často prodlužována díky samotným obžalovaným, kteří zdržují nebo si stěžují na podjatost soudce.

Soudkyně Iva Brožová k tomu dodala: „Může se stát, že u složitých případů je osm let přiměřená doba.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …