UNESCO: Ničení památek islamisty v Iráku je kulturní čistkou

27.02.2015 18:30

Ničení historických památek v oblastech pod nadvládou radikálů z organizace Islámský stát je "kulturní čistkou". Uvedla to dnes generální tajemnice UNESCO Irina Bokovová. Bývalý francouzský ministr kultury Jack Lang podle agentury DPA islamisty rovnou přirovnal k Adolfu Hitlerovi.

UNESCO: Ničení památek islamisty v Iráku je kulturní čistkou
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Podle Bokovové se islamisté ničením tisíce let starých památek dopouštějí válečného zločinu a budou za to náležitě potrestáni. Na "šokující" video IS zachycující ničení artefaktů v mosulském muzeu na severu Iráku se prý ani nedokázala dodívat do konce. V následujících týdnech se podle Bokovové sejde nově vzniklá "celosvětová koalice proti nelegálnímu obchodu s kulturními památkami". Pro radikály z IS je obchod s cennými historickými předměty ukořistěnými v iráckých a syrských muzeích a knihovnách jedním z významných zdrojů financování své činnosti.

Islamisté zničili o víkendu cenné sochy a vypálili rovněž mosulskou knihovnu

Už ve čtvrtek UNESCO vyzvalo Radu bezpečnosti OSN ke svolání mimořádné schůzky k otázce devastace kulturních památek v Iráku a Sýrii.

Islamisté zničili o víkendu cenné sochy a vypálili rovněž mosulskou knihovnu s přinejmenším 8000 vzácných svazků. Radikálové se podle agentury Reuters snaží z území, které ovládají, vymazat stopy přítomnosti neislámských kultur. Bývalý francouzský ministr kultury a současný předseda pařížského Institutu arabského světa Jack Lang přirovnal postup islamistů na severu Iráku k pálení knih nacionálními socialisty v 30. letech v Německu. S islámem prý ale nemají tato zvěrstva nic společného.

Pařížské muzeum Louvre označilo ničení iráckých pamětihodností za "nový stupeň násilí a hrůz, protože cílí na paměť celého lidstva v této oblasti, která byla kolébkou civilizace, psaného slova a historie". Podobnou ztrátou pro světovou kulturu jako nyní v Mosulu bylo podle odborníků jen zničení soch stojících buddhů v afghánské provincii Bámján islamistickým hnutím Tálibán v roce 2001.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…