USA: Putin podkopává Prigožina. V Rusku vládne napětí

17.01.2023 9:41

Osud jedné kuchyně v Dnipru jako ukázka toho, jak to dnes vypadá na Ukrajině. Po sociálních sítích kolují obrázky domu zdemolovaného ruskou raketou. Před tím v této kuchyni probíhala oslava narozenin malé holčičky. Ruská raketa zavraždila desítky lidí, včetně tří dětí. Desítky dalších lidí byly zraněny. Jeden z velitelů soukromé ruské armády Wagnerovců prchl do Norska, požádal zde o azyl a popsal, co zažil. Na frontě mezi tím stále létají dělostřelecké granáty a smrt si udržuje svou nadvládu. Mezi Wagnerovci a pravidelnou ruskou armádou přetrvává napětí.

USA: Putin podkopává Prigožina. V Rusku vládne napětí
Foto: Repro Youtube
Popisek: Přeprava ruských tanků

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už 328. den. Rusko o víkendu zničilo raketovým útokem další dům. Tentokrát šlo o devítipatrový bytový dům. Zemřelo nejméně 40 lidí, včetně tří dětí. Na sociálních sítích kolují fotografie zničeného domu. BBC upozornila na snímek kuchyně, které při útoku odpadla stěna a do oné kuchyně se teď může podívat každý.

V bytě podle BBC bydlel známý trenér boxu Mychajlo Korenovskij, který při sobotním útoku zahynul. Jeho manželka a děti údajně přežily. Bylo také zveřejněno video, na kterém Korenovskij se svou rodinou ve stejném bytě slaví nedávné narozeniny.

Moderně vyhlížející kuchyň se zářivě žlutými skříňkami zůstala po úderu pozoruhodně nedotčená, přestože její vnější stěna byla zcela zničena. „Na stole leží mísa s jablky, vedle dřezu leží nádobí čekající na umytí a na řadě háčků stále úhledně visí kuchyňské rukavice,“ uvedla BBC.

Kyjevská poslankyně Zoja Jarošová na sociální síti Telegram konstatovala, že osud této kuchyně odráží osud celé Ukrajiny. „To jsou rány na těle Ukrajiny. Rány na našich domovech,“ konstatovala.

„Když se podívám na tuhle kuchyň, vidím jen byt, ve kterém jsem vyrůstala, byt, ve kterém žili moji prarodiče, byt, ve kterém žili moji bratranci a sestřenice, protože všichni jsme měli dvě stoličky zastrčené pod kuchyňským stolem přesně takhle," napsala Ukrajinka Alina na Twitteru.

Zdá se, že před raketovým úderem byla kuchyně centrem šťastné rodinné chvíle - dětské narozeninové oslavy.

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30796 lidí

Na videu zveřejněném na internetu a přeposlaném ukrajinskými ozbrojenými silami se usmívá malá holčička, která dostává obrovský narozeninový dort a sfoukává čtyři svíčky. Jasně jsou vidět stejné žluté skříňky, rukavice do trouby a televize na stěně.

Americká zpravodajská stanice CNN přinesla příběh jednoho z bývalých velitelů soukromé ruské armády Wagnerovců, který prchl do Norska a požádal zde o azyl.

Norská policie oznámila, že hranice země překročil bývalý velitel ruské soukromé armády Wagnerovců Andrej Medveděv. V rozhovoru s ruským aktivistou, který pomáhá lidem žádat o azyl v zahraničí, uvedl, že se obával o svůj život poté, co odmítl prodloužit svou službu u Wagnerovců. Bál se prý, že dopadne stejně jako Jevgenij Nužin, kterého umlátili kladivem.

„Byli jsme prostě předhozeni k boji jako potrava pro děla," řekl v rozhovoru zveřejněném na YouTube Vladimiru Osečkinovi, vedoucímu skupiny na ochranu lidských práv Gulagu.net.

Mluvčí norské policejní bezpečnostní služby v pondělí pro CNN potvrdil, že Medveděv je v Norsku a žádá o azyl. „Zatím se jedná o vyšetřování místní policie,“ řekl CNN Eirik Veum. „Ale jsme informováni a vyšetřování samozřejmě sledujeme."

Už dvakrát se prý pokusil přejít hranici do Finska, ale neuspěl. Svůj útěk do Norska proto považuje za malý zázrak. „Byl to zázrak, že se mi podařilo dostat se sem," řekl.

Zdůraznil také, že se na Ukrajině nedopouštěl žádných válečných zločinů.

Osečkin v pondělí CNN řekl, že Medveděvovi začal pomáhat poté, co ho koncem listopadu oslovil jeho přítel. Jak vysvětlil, Prigožin nařídil, aby se od listopadu automaticky obnovily všechny smlouvy. Když Medveděv odmítl prodloužení, byl zbit, tvrdil Osečkin.

Osečkin řekl, že Medveděvovi pomohl s nákupem potravin, oblečení a telefonu.

„Nesnažíme se ospravedlnit jeho jednání v souvislosti s jeho účastí ve skupině Wagner. Ale je třeba chápat, že se rozhodl utéct od Wagnerovců coby teroristické organizace, která zabíjí Rusy i Ukrajince."

Americký Institut pro studium války (ISW) upozorňuje, že mezi soukromou armádní skupinou Wagnerovců a standardní ruskou armádou panuje napětí. Vedení ruských ozbrojených sil zpochybňuje slova zakladatele Wagnerovců Jevgenije Prigožina, že na dobytí ukrajinského Soladaru mají zásluhu jen a pouze Wagnerovci.

Putin připsal úspěch na frontě plánům ruského ministerstva obrany (MO) a generálního štábu, když 15. ledna odpověděl na otázku novináře ohledně ruských záloh v Soledaru.

„Putinovo prohlášení bylo vysíláno živě ve státem kontrolované televizi a pravděpodobně šlo o záměrnou snahu podkopat Prigožinův vliv v ruském informačním prostoru, vzhledem k tomu, že Putin se dříve zdržel komentářů k taktickým pokrokům na Ukrajině. Putin se možná také snažil prokázat, že si zachovává kontrolu nad tradičními ruskými hromadnými sdělovacími prostředky, zatímco Prigožinovi nadále roste publikum na Telegramu a dalších sítích sociálních médií,“ uvedl ISW.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov se snažil zprávy o rozporech mezi armádou a Wagnerovci zahlazovat. Prohlásil, že tyto zprávy jsou „produkty informačních manipulací“. Dodal také, že zatímco většina takových manipulací pochází od ruských „nepřátel“, Kreml má „přátele“, kteří se chovají podobně.

ISW promlouvá

ISW promlouvá

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…