USA jsou garantem demokracie, neodvrhujme je, žádá senátor ODS

06.02.2016 13:13

Těsně po druhé světové válce nás Spojené státy považovaly za demokratickou zemi. Washington počítal s tím, že nám pošlou materiální pomoc. Už na konci roku 1946 byla pozastavena. Proč? Protože jsme vystupovali až příliš úslužně vůči Moskvě a razantně kritizovali Washington. A u nás nastalo 40 let nedemokratického zmaru. Senátor Tomáš Grulich (ODS) varuje, že dnes stojíme na stejné křižovatce.

USA jsou garantem demokracie, neodvrhujme je, žádá senátor ODS
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Grulich

Senátor ODS Tomáš Grulich se rozepsal o roztržce se Spojenými státy kvůli agentovi Alímu Fajádovi z Libanonu. Podle člena horní komory parlamentu dnes stojíme na křižovatce nikoli nepodobné té z roku 1945.

„Současná situace v Evropě není jednoduchá. Stojíme na křižovatce, která je obdobná postavení Československa v roce 1945. Kam budeme patřit? Nelze si hrát na chytrou horákyni a snažit se vycházet dobře se Západem, s Východem představovaným nejen Ruskem, ale třeba i Čínou. Historie nás poučila, bohužel ne každého, že existence České republiky, potažmo Československa, a jejího demokratického vývoje byla a je závislá na našem vztahu ke Spojeným státům americkým. USA představovaly po roce 1945 záruku demokratického rozvoje ve světě (představují ji dodnes) a hlavní sílu Severoatlantické aliance,“ napsal senátor v komentáři pro Svobodné fórum Pavla Šafra.

Celý komentář naleznete zde.

Po květnu 1945 se českoslovenští politici chovali tak, že o nás Spojené státy ztratily zájem. Nemělo přece smysl podporovat někoho, kdo dával tak jasně najevo, že chce patřit do moskevské sféry vlivu. Proto Washington zastavil pomoc v řádu desítek milionů dolarů, které by k nám jinak přišly. A jak se Česká republika chová dnes? Ačkoli jsme zadrželi muže, o něhož Spojené státy projevily jasný záměr kvůli jeho možným teroristickým akcím, vrátili jsme ho domů do Libanonu. Prezident Miloš Zeman současně veřejně zpochybňuje rozbor situace na Ukrajině, podle něhož je jasné, že se ve válce na východ od našich hranic angažují ruští vojáci.   

„Obávám se, aby nás kroky současné vlády opět nezavedly na periférii zájmu USA a my se nestali snadnou kořistí Putinova Ruska při dnes rodících se staronových geopolitických zónách,“ obává se senátor závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…