USA se spojenci se pustili do Islámského státu. Turecku se to moc nelíbí

26.05.2016 22:31

Vojenská aliance syrských Kurdů a Arabů, podporovaná Spojenými státy, započala útok na město Rakka, jež se obecně považuje za hlavní město Islámského státu. Podle informací britské BBC Syrské demokratické síly (SDF) na útok uvolnily 30 000 vojáků. Civilisté nacházející se ve městě byli údajně před útokem dopředu varováni.

USA se spojenci se pustili do Islámského státu. Turecku se to moc nelíbí
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Kromě třiceti tisíc Kurdů a Arabů, kteří se pustili do dobývání hlavního města Islámského státu, se do operace zapojily i Spojené státy, které mají podporovat vojáky ze vzduchu. Svou podporu vyjádřilo prý dokonce i Rusko.

Vojenská aliance SDF je z velké části tvořena Kurdskými sbory lidové obrany (YPG), které se podle britské BBC staly za poslední dva roky klíčovým partnerem Spojených států v boji proti Islámskému státu v Sýrii. S pomocí amerických vzdušných sil se YPG podařilo získat kontrolu nad územím o rozloze 26 000 kilometrů čtverečních, uvádí BBC.

Kdy dojde k útoku na samotné město Rakka, není zatím zcela jasné. Kurdský důstojník, který byl kontaktován Reuters, odmítl uvést detaily útoku. Syrští Kurdové již dříve uvedli, že útok na převážně arabské město Rakka by měl být veden arabskými vojáky. Syrský expert z SDF ovšem uvedl, že arabské skupiny na takový útok zatím nejsou připravené, tvrdí Reuters.

Blíže nespecifikovaný počet vojáků SDF byl zahlédnut, jak se přesouvá ze své základny v Tel Abyadu, nedaleko od turecké hranice, směrem k Ain Issa, městu ležícímu asi 60 kilometrů od Rakky, informuje Daily Telegraph.

Tiskový mluvčí SDF Talal Silo již potvrdil, že operace začala včera ráno, odmítl však médiím sdělit jakékoli bližší detaily. Pouze skrze internet Reuters sdělil, že se aliance v současné době soustředí na dobývání teritoria severně od samotného města Rakka.

RT informuje o tom, že některé zdroje, které se nachází přímo na území města Rakka, tvrdí, že Američany vedená koalice započala „vzdušnou propagandistickou kampaň“, v rámci které se snaží přimět obyvatele města, aby jej co nejdříve opustili.

„Čas, na který jste všichni tak dlouho čekali, konečně nastal, čas na to, opustit Rakku,“ píše se v letáku, který je distribuován on-line jednou z aktivistických skupin působících na území města. Na letáku jsou vyobrazeni tři muži, žena a dítě, kteří utíkají z polorozpadlého města. Míří do slunečného kraje se zelení porostlými vrcholy hor.

Útok, zjevně ne zcela náhodně, přišel jen několik dní po návštěvě Sýrie amerického generála Josepha Votela, který se stal nejvýše postaveným americkým důstojníkem, který zemi navštívil od roku 2011.

Poté, co se Votel setkal s lídry SDF, prohlásil, že se lokální síly, podrobené výcviku ze strany amerických speciálních sil, ukázaly být „schopnými a kompetentními partnery“. „Prokázaly vlastní iniciativu a inovativnost. Jejich zkušenosti a expertíza zde skutečně dělají velký rozdíl,“ citoval generála Votela Pentagon.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se rovněž vyjádřil o operaci pozitivně. Médiím sdělil, že je Moskva připravena na ofenzivě spolu s SDF a Američany spolupracovat.

Američané se ještě před tím, než dojde k invazi do města Rakka, snaží zvýšit počet Arabů v rámci aliance SDF, která v současné době sestává z 25 000 Kurdů a jen asi 5000 Arabů.

Spojené státy proto mají své důvody. Problém je v tom, že Turecko, koaliční partner, se staví proti tomu, aby Kurdové dobývali tak důležitá území.

Turecko dokonce vyhrožuje vojenským zásahem v Sýrii. Radost z obsazení města by neměly ani vlády v Bagdádu či Damašku. A rychlého dobytí Rakky Kurdy se obávají i samotné Spojené státy.

Turečtí představitelé už několikrát proklamovali, že zvažují obsazení části Sýrie a rozhodně neschvalují vytvoření velkého kurdského státu. Obsazením Rakky by se přitom jeho vznik přiblížil, protože by Kurdům mohlo pomoci propojit jimi dosud ovládaná území.

Podle rozhlasové stanice Hlas Ameriky turečtí představitelé nedávno přes americké vojáky Kurdům vzkázali, kde je „červená linie“, kterou nesmí jejich bojovníci překročit.

Ankara se bojí růstu kurdského nacionalismu, který by se mohl přelít do Turecka s velkou kurdskou menšinou. Navíc vládnoucí strana syrských Kurdů – Sjednocená demokratická strana (PYD) – je napojena na Stranu kurdských pracujících (PKK), s níž Ankara válčí a kterou EU i USA označují za teroristickou organizaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…