USA údajně stahují stovku svých zbývajících vojáků z Jemenu

21.03.2015 18:15

Spojené státy zahájily stahování stovky příslušníků speciálních jednotek, kteří dosud zbývají na území Jemenu. Informovala o tom televizní stanice CNN s odvoláním na vojenské zdroje. Odchod amerických vojáků je reakcí na zhoršující se bezpečnostní situaci v zemi, kterou otřásly páteční atentáty se 137 mrtvými.

USA údajně stahují stovku svých zbývajících vojáků z Jemenu
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Podle CNN opouští Jemen všichni zbývající příslušníci jednotek, které podnikaly protiteroristické operace v zemi. Spojené státy dlouhodobě spolupracovaly s jemenskými úřady na boji proti místní odnoži teroristické sítě al-Káida.

USA již v únoru uzavřely své velvyslanectví v metropoli Saná, která padla do rukou šíitských povstalců, a z níž uprchl i prezident Abdar Rabbú Mansúr Hadí. Americké diplomatické zastoupení bude podle Washingtonu obnoveno, až se zlepší bezpečnostní poměry v Jemenu.

Páteční sebevražedné útoky na mešity v Saná, k nimž se přihlásili radikálové z Islámského státu, zabily podle úřadů 137 lidí. K celkovému chaosu a násilí přispívají rovněž trvající boje mezi šíitskými povstalci a místními kmeny na severu země či akce al-Káidy v jižní části Jemenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…