USA vyvracejí údajné lži Moskvy o situaci na Ukrajině

14.04.2014 10:06

Americké ministerstvo zahraničí v neděli obvinilo Moskvu, že kolem ukrajinské krize rozpoutává dezinformační kampaň. Washington zároveň vydal seznam deseti ruských tvrzení, která Američané označují za nepravdivá, a doplnil je svým komentářem. Ministerstvo zahraničí USA mimo jiné uvádí, že v rozporu s tvrzením Moskvy ruští agenti na Ukrajině podněcují nepokoje; kupříkladu v Doněcku a v Charkově prý důstojníci ruské vojenské rozvědky instruovali místní separatisty jak organizovat protesty, jak se zmocnit vládních budov či jak zajistit zbraně z vládních zbrojních skladů.

USA vyvracejí údajné lži Moskvy o situaci na Ukrajině
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Moskva také tvrdí, že proruských demonstrací se účastní výhradně Ukrajinci z vlastní vůle. Pravdou však podle Američanů je, že ruské internetové servery otevřeně rekrutují dobrovolníky k cestě z Ruska na Ukrajinu a k podněcování násilí. A existují prý i důkazy, že mnozí z těchto takzvaných demonstrantů jsou placeni za svoji účast na násilnostech a nepokojích.

Většina obyvatel Doněcku chce prý žít na Ukrajině, ne v Rusku

Podle americké diplomacie je nepravdivé i ruské tvrzení, že separatisté na východě Ukrajiny mají velkou podporu veřejnosti. Ve skutečnosti je tomu naopak a i podle nedávného průzkumu v Doněcku chce většina tamních obyvatel žít ve sjednocené Ukrajině a odmítá spojení s Ruskem.

Jak úřad ministra Johna Kerryho dále uvedl, Rusko sice oznámilo odsun části svých sil rozmístěných u ukrajinské hranice, ale žádný podobný významný pohyb se neprokázal. Podél hranice zůstává odhadem 35.000 až 40.000 ruských vojáků a zároveň asi 25.000 se jich nachází na Krymu.

Etničtí Rusové se na Ukrajině necítí ohroženi

Američané rovněž vyvracejí tvrzení Moskvy, že etničtí Rusové na Ukrajině jsou v ohrožení. Podle USA o tom neexistují žádné věrohodné zprávy. V nedávném průzkumu ze začátku dubna 74 procent rusky hovořící populace na východě a jihovýchodě Ukrajiny uvedlo, že „nejsou vystaveni tlaku nebo ohrožení kvůli svému jazyku".

Moskva také velmi často uvádí, že nová ukrajinská vláda je vedena radikálními nacionalisty a fašisty. Nový ukrajinský kabinet, který byl schválen v parlamentu drtivou většinou, a to i mnohými členy strany exprezidenta Viktora Janukovyče, se však zavázal chránit práva všech Ukrajinců, včetně těch na Krymu, upozorňuje americká diplomacie.

Spojené státy také vyčítají Moskvě, že používá proti Ukrajině jako zbraň dodávky energie, třebaže to Rusko popírá. Po anexi Krymu zvýšilo Rusko během dvou týdnů Ukrajině cenu za zemní plyn o 80 procent.

První podobný seznam komentující ruská tvrzení kolem ukrajinské krize vydaly USA 6. března. Moskva ho tehdy podle agentury Reuters odmítla a označila za „naivní překroucení skutečnosti".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…