ÚSTR se bude letos zabývat dějinami Jáchymova i perzekucí sedláků

19.01.2016 8:21

Výstavy, debaty, kolokvia a konference letos opět chystá uspořádat Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), aby podpořil debatu o českých moderních dějinách. O plánu činností na letošní rok bude dnes jednat Rada ÚSTR. Jeden z projektů se například zaměří na téma převzetí moci komunistickou stranou v bývalém Československu. Letošní nejvýznamnější konference se pak bude týkat soudobých dějin Jáchymova, který je jedním z pamětních míst českých dějin, řekl ČTK náměstek ředitele ústavu Ondřej Matějka.

ÚSTR se bude letos zabývat dějinami Jáchymova i perzekucí sedláků
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

„Naše vize je ta, že ústav má podporovat debatu o moderních dějinách, protože to je nejsmysluplnější způsob, jak k moderním dějinám přistupovat. A v tomto duchu chceme uspořádat několik akcí,“ řekl.

Ústav si podle Matějky vytyčil dva hlavní cíle, svou kvalitu chce posilovat intenzivnější mezinárodní spoluprací i personálním posílením. Více by chtěl také vstoupit do veřejného prostoru v oblastech, kde má odbornou kompetenci.

V nových projektech se tak například objeví téma o převzetí moci komunistickou stranou v letech 1945 až 1960. Projekt bude podle Matějky sledovat, jak se proměňovala společnost v regionech, a ukáže, jak komunistická strana ovládala stát. „A také plánujeme rozšíření projektu dějin StB o dva nové pracovníky a další nové činnosti,“ doplnil.

ÚSTR loni dostal první projekt od Grantové agentury ČR a připravuje další. „Čímž se zařazujeme mezi standardní vědecké instituce, které jsou schopny obstát v konkurenci,“ řekl náměstek.

Nejvýznamnější konference by se měla týkat Jáchymova, který je jedním z pamětních míst českých dějin. Historici chtějí ukázat Jáchymov nejen z pohledu 50. let, ale i jeho proměnu ve 20. století, opomíjené nucené práce za války i proměny tamní krajiny. Ústav také uspořádá kolokvium k politice paměti a dějin. Největší výstava se plánuje na jaro ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem, bude o kolektivizaci a perzekuci sedláků.

Ústav, o jehož vznik svedli souboj pravicoví zákonodárci s levicovou opozicí, má za úkol shromažďovat, analyzovat a zpřístupňovat dokumenty o komunismu a nacistické okupaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…