Ubohý pokus očernit kandidátku změny. Šéfredaktor Kostolný vysvětloval kostlivce Čaputové, přitom se vysmál Zemanovi

28.03.2019 19:02

V pořadu Výzva na serveru Seznam Zprávy byl hostem moderátorky Martiny Spěváčkové šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný. Kostolný se vyjádřil k očekávanému výsledku druhého kola prezidentských voleb na Slovensku, ve kterých se bude rozhodovat mezi právničkou Zuzanou Čaputovou a místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Zuzana Čaputová má vítězství v prezidentských volbách dle Matúše Kostolného téměř jisté. Kostolný též prozradil, proč by Slovensko nemělo být nadšené z členství ve V4 a upozornil, kdo za Šefčovičem stojí.

Ubohý pokus očernit kandidátku změny. Šéfredaktor Kostolný vysvětloval kostlivce Čaputové, přitom se vysmál Zemanovi
Foto: Repro ČT
Popisek: Zuzana Čaputová, zvolená prezidentka Slovenska

Zuzana Čaputová má vítězství v prezidentských volbách dle Matúše Kostolného téměř jisté, sebrat pozici favoritky by jí podle něj muselo jen něco naprosto nepředvídatelného. Kostolný označil za nositelku změny pro Slováky Čaputovou, která má zemi znovu vrátit důvěru v právní stát.

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

Kostolný v úvodu rozhovoru též upozornil na to, že byl Šefčovič vybrán za kandidáta do voleb na prezidenta Robertem Ficem, za kterého byl na Slovensku „mafiánský stát“. Kostolný řekl, že by bez Fica a poslanců Směru nebyl Šefčovič vůbec kandidátem a ve volbách se taktéž jedná o rozhodnutí slovenských občanů, zdali bude pokračovat „Ficova éra“. „On rád opakuje, že je nezávislý kandidát, ale jeho nezávislost začíná a končí u Roberta Fica a strany Směr. Byli to poslanci Směru, kteří ho poslali do té volby, a byly to peníze Směru, které mu umožňují vést kampaň,“ poukázal Kostolný.

Sám Kostolný přitom před pár měsíci vůbec nečekal, že by se málo známá Čaputová vůbec dostala do druhého kola prezidentské volby. „Dokázala v diskusích i dobrou kampaní přesvědčit, že je dobrá kandidátka, která by měla stát proti Šefčovičovi. Stát proti Maroši Šefčovičovi znamená stát proti systému Roberta Fica, který více než deset let vládne na Slovensku,“ dodává.

Mluvilo se i ohledně koncipientské praxe Čaputové. Problém s koncipientskou prací, kterou jí vyčítají protivníci, považuje novinář za malicherný. „Je to ubohý pokus,“ řekl Kostolný a dodal, že to „je málo“: „To byl velmi ubohý pokus udělat jí problém, pokud tohle je všechno, co dokáží vytáhnout na Zuzanu Čaputovou, tak to je málo a zdá se, že máme slušnou kandidátku na prezidenta.“

Zuzana Čaputová zahájila svou koncipientskou praxi 15. dubna 2005 a hned týden potom začala vykonávat živnost. Podle zákona přitom měla poté advokátní komoru požádat o vyjádření, zda je taková činnost v souladu s výkonem praxe. Tu by poté měla posoudit komise, která však v roce 2005 ještě neexistovala. Byla zavedena až po změně zákona o advokacii v roce 2013.

Čaputová ale žádnou žádost nepodala. Potvrdila to i slovenská advokátní komora. Ve vyjádření pro slovenská média také uvedla, že pokud by takovou žádost dostala v současnosti, nejspíše by výkon živnosti Čaputové označila jako neslučitelný s advokátní praxí. Slovenská advokátní komora uvedla, že v době, kdy skládala advokátní zkoušky, neměla žádné informace o tom, že by Čaputová nesplnila všechny podmínky stanovené zákonem.

Slovensko by podle Kostolného nemělo být nadšeným členem V4, jelikož v ní jsou představitelé jako Orbán, Kaczyński, Zeman či Babiš. „Měli bychom se pokusit zachovat původní ideály V4,“ řekl.

O Milošovi Zemanovi byla řeč i ohledně jeho veřejného prohlášení podpory pro Šefčoviče. „Miloš Zeman není největší hvězda slovenských voličů. Maroš Šefčovič se z toho snaží udělat téma, snaží se ukázat, že je zkušený diplomat a že kdyby vyhrál volby, tak je připravený setkávat se s prezidenty a partnery po celém světě a naznačuje tím, že Zuzana Čaputová nemá zkušenosti z politiky. Ale myslím si, že vybrat si právě Miloše Zemana není největší vítězství,” řekl ve Výzvě Kostolný a na závěr prohlásil Čaputovou za symbol naděje a změny konce éry Roberta Fica.

V prvním kole slovenských prezidentských voleb se ucházelo hned třináct kandidátů o přízeň zhruba 4,5 milionu oprávněných voličů. K volebním urnám dorazilo více než 50 % z nich. V prvním kole vyhrála Čaputová se ziskem 40,6 procenta, Maroš Šefčovič získal 18,7 procenta a třetí skončil Štefan Harabin se ziskem 14,4 procenta. Čaputová se s Šefčovičem o prezidentské křeslo utkají ve druhém kole voleb v sobotu 30. března.

Celý rozhovor můžete zhlédnout ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…