Účelové stíhání policisty! S pomocí médií, píše advokátka. Cíl: Zastavit prý obžalobu politiků z Brna

06.05.2020 13:51

Advokátka Klára Samková se ve svém tiskovém prohlášení zabývá stíháním policisty Vladimíra Machaly, k němuž podle jejích slov dochází za pomoci médií. "Stíhaný policista je přesvědčen, že jeho vlastním vyšetřováním dochází ke krytí významné trestné činnosti, a to dokonce orgány GIBS a dozorové státní zástupkyně," uvádí také Samková.

Účelové stíhání policisty! S pomocí médií, píše advokátka. Cíl: Zastavit prý obžalobu politiků z Brna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klára Samková

"Dne 21. 4. 2020 uveřejnilo periodikum Hospodářské noviny na portálu ihned.cz článek redaktorů Adély Jelínkové a Lukáše Valáška pod názvem 'ODS v brněnské Stoce: vlivní straníci včetně exministra Blažka a primátorky Vaňkové kupčili s městským majetkem, svědčí expolitik.', ve kterém se autoři mimo jiné v částech článku 'GIBS: Vyšetřovatel kauzu manipuloval' a 'Zformátované disky, smazané důkazy' rozepsali o tom, jak je stíhán policista, bývalý vyšetřovatel kauzy Hubálek," píše Samková s tím, že obdobný článek pak vyšel i na server Aktualne.cz. O několik dní předtím pak vyšel na webovém portálu Ekonomický deník text s titulkem 'Inspekce obvinila šéfa bývalého Grossova policejního týmu. Vyšetřoval kšeftování s byty v Brně'.

"Dne 14. 4. 2020 kontaktovala právní zástupkyně vyšetřovaného policisty, jednak e-mailem, jednak dopisem redakci Ekonomického deníku s žádostí o uveřejnění jeho stanoviska k tomuto článku. Redaktor se nejdříve krátce ozval e-mailem, že 'se domluví s vydavatelem', následně však k žádné další reakci nedošlo a stanovisko stíhaného policisty nebylo zveřejněno," popisuje Samková, že stanovisko jmenovaného policisty nezveřejnila ani společnost Economia. Samková se v tuto chvíli domnívá, že tím, jak média informují o daném případu, je napomáhání ve znemožnění vyšetření závažných trestných činů. "Média se dle našeho názoru trestné činnosti také sama dopouštějí," dodala Samková.

Z článků ve všech médiích je podle jejích slov zřejmé, že jejich autoři měli k dispozici minimálně podstatnou část vyšetřovacího spisu, vedeného právě na jejího klienta Vladimíra Machalu, takže došlo k přímému úniku informací z policejního spisu. "Novináři výslovně sdělují, že redakce má k dispozici text jeho obvinění. Tento únik musel být zprostředkován někým, kdo má do spisu oficiální přístup. V tomto smyslu podává vyšetřovaný policista a jeho právní zástupkyně trestní oznámení na neznámého pachatele," píše Samková.

"Uveřejněním článků na ihned.cz a aktualne.cz došlo k vyzrazení těchto utajovaných skutečností, přičemž se stíhaný policista i nadále nesmí k článku a jeho obsahu vyjadřovat. V tomto stádiu by totiž mohlo být jeho vyjádření kvalifikováno jako vyzrazení utajovaných skutečností, tedy by se sám dopustil trestného činu. Tímto postupem GIBS, státního zastupitelství i médii je, mimo jiné, narušeno i jeho právo na obhajobu, tedy na spravedlivý proces. Z tohoto důvodu může sdělit pouze to, že tvrzení, týkající se jeho osoby, uvedená v článku, jsou jednak neúplná, jednak zásadně zkreslená, tedy nepravdivá," dodává.

"Stíhaný policista, který byl v článku jmenován plným jménem, v průběhu roku 2018-2019 společně se svým oddělením odhalil závažnou trestnou činnost ve formě korupčního jednání, které se dotýká vysokých politických představitelů v městě Brně, a to včetně možného zapojení i orgánů činných v trestním řízení. Škody dosahují řádu minimálně vyšších desítek milionů korun. Tato trestná činnost byla zadokumentována včetně procesních důkazů, na jejichž základě mohla být postavena obžaloba, směřující vůči řadě vysokých politických představitelů Brna. Jedinou možností, jak tyto procesně zajištěné důkazy znehodnotit, zůstala možnost kriminalizace osob, jež tyto důkazy opatřovaly, tedy kriminalizace policistů. K čemuž následně také došlo," popsala také Samková a dodává, že skutečným účelem trestního stíhání policisty je znemožnění podání obžaloby v politicky mimořádně citlivém případě.

Samková se domnívá, že v případě skutečného odhalení vyšetřované trestné činnosti a následné potrestání pachatelů by došlo ke změnám v politické reprezentaci na úrovni Města Brno i MČ Brno - střed. "Stíhaný policista je přesvědčen, že jeho vlastním vyšetřováním dochází ke krytí této významné trestné činnosti, a to dokonce orgány GIBS a dozorové státní zástupkyně," míní Samková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…