Úchylárna a zhanobení státní vlajky, napsal právník o vagině v divadle v Brně. Žít Brno syčí na kardinála Duku

28.05.2018 0:00

Arcibiskup Dominik Duka a právník a exhejtman Michal Hašek se na svých facebookových profilech vyjádřili k tomu, co se v sobotu odehrálo na jevišti brněnského divadla Husa na provázku. Hnutí Slušní lidé zde překazilo divadelní představení, v němž mimo jiné Ježíš znásilňuje muslimku.

Úchylárna a zhanobení státní vlajky, napsal právník o vagině v divadle v Brně. Žít Brno syčí na kardinála Duku
Foto: Festival Divadelní svět
Popisek: Divadelní hra Naše násilí a vaše násilí

"S povděkem vnímám několik tisíc lidí, kteří se v petici postavili proti uvedení blasfemické divadelní hry v Brně. Vítám, že se našli i lidé, kteří se odhodlali k činu, hru napadli u soudu a žádali její odvolání z programu divadla. Nakonec je třeba vidět, že někteří z diváků dali najevo svůj nesouhlas se skandálním obsahem i při samotném představení, byť jim to způsobilo potíže. Uvedení hry, nadto financované z veřejných rozpočtů, urážející křesťanství, ale i muslimy, nemá nic společného se svobodou uměleckého projevu. Jedná se o obyčejné zneužití svobody, neúctu a bezohlednost k cítění jiných," poznamenal ve svém příspěvku Duka. 

Anketa

Vadí vám divadelní představení „Naše násilí, vaše násilí“, které bylo uvedeno v Brně?

94%
6%
hlasovalo: 21777 lidí

"Posel Lásky - Ježíš Kristus je tu jako alegorie naší civilizace vykreslen coby násilník - a islám, ve skutečnosti až do 19. století násilně okupující Evropu, ve hře vystupuje jako znásilněná dívka. Znásilněna je naopak naše společnost, víra ve svobodu a vzájemnou toleranci, protože to co si k víře a náboženství dovoluje dnešní neomarxistická sebranka, to si nedovolila ani totalitní nacistická či komunistická ideologie. Kdysi jsem podobné 'kousky' označil za hnus a za svými slovy si stojím, byť jen můj úřad mi brání v užití přiléhavějšího slova," dodal Duka. 

K jeho komentáři se pak vyjádřil brněnský zastupitel za hnutí Žít Brno Martin Freund. "Kardinál Duka svým komentářem k sobotě, otevřenou podporou fašistů a verbálně hrubým útokem na lidi jiného smýšlení, než vyznává on (používajíce zprofanovaného tupého výrazu 'neomarxisti') překročil již veškeré meze, do kterých se dalo o nejvyšším představiteli katolické církve u nás přemýšlet, že je dejme tomu kontroverzní, občas řekne nějakou pitomost, ale tak nějak respektovat, že ne vždycky se na pražském stolci zadaří," podotkl Freund.

"Jsem rád, že tento člověk nenavštívil oslavy výročí založení republiky v Brně a míra ostudy, kterou své církvi vytváří padá na ní jako na celek. Dokud jí bude u nás reprezentovat tento člověk, nelze si jí zcela vážit, jako si nelze vážit instituce, jejíž nejvyšší představitel podporuje ty nejtemnější proudy naší společnosti. Před tím nelze uhýbat a katolíkům u nás je třeba neustále připomínat, že tohle v nejmenším není v pořádku a že je to i jejich ostuda," dodal.

Exhejtman Jihomoravského kraje a nynější advokátní koncipient Micha Hašek se pak vyjádřil ke zneuctění české národní vlajky, k němuž v průběhu hry došlo. "Myslíte si, že by se v USA takto někdo mohl zachovat ke státní vlajce, jednomu ze symbolů země? A u nás a ještě k tomu v roce 100. výročí vzniku československého státu? A toto obhajuje ředitel divadla jako uměleckou svobodu ? A kolegové místní i regionální politici mlčí ? Sorry jako, pro dotaci na toto na krajském zastupitelstvu ruku fakt nezvednu. Tato uchylárna nemá podle mne s uměním už nic společného. Zhanobení státní vlajky," poznamenal Hašek a k vlajce se rozepsal.

"Té vlajky, pod kterou a za kterou umíraly desetitisíce vojáků a vlastenců, která vlála nad náměstími napříč naší zemí vždy, když se psala národní historie - 1938, 1939, 1945, 1968 i 1989. Fakt si tohle máme nechat líbit? Nejsem žádný fašista, ale s takovým uměním ať jde pan Glaser někam..." dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…