Udávat a věřit vládě? Co ty lži o covidu? Padla otázka na tělo

22.04.2022 17:14 | Ze sítí

Spolek Charta 22 spolu s institutem Pro Libertate odsuzuje novou vládní inciativu „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“, ve které vláda mimo jiné tvrdí, že nahlašování dezinformací „není práskačství“, protože lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Podle Charty 22 ale o práskačství rozhodně jde a člověk nesmí být diskriminován nebo dehonestován na základě svého názoru.

Udávat a věřit vládě? Co ty lži o covidu? Padla otázka na tělo
Foto: Repro Twitter
Popisek: Parodie iniciativy Braňme Česko

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí
Úřad vlády rozjel novou iniciativu boje proti dezinformacím, kde mimo jiné vyzývá, aby občané sledovali a sdíleli jen důvěryhodné zdroje, jako například vládní organizace nebo veřejnoprávní média, a vyvracet lži by prý měli i například při diskusi s tetičkou nebo s kamarádem.

Jednou z klíčových premis iniciativy je, že nahlašování dezinformací „není práskačství“, protože lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Lidé by je na sociálních sítích prý měli hlásit, a pokud mají podezření, tak hlásit i trestnou činnost na Policii ČR.

Právě proti tomuto bodu se zvedla největší vlna odporu. Své si k tomu řekl také spolek Charta 22, který bojuje za svobodu slova zejména v souvislosti s očkováním proti koronaviru.

„Braňme svobodu slova! Vystupujme proti vládní propagandě,“ burcuje na svém facebooku spolek a dodává, že nahlašování jiného názoru rozhodně udavačství je.

„Nahlásit jiný názor je udavačství. Je nedůstojné a nepříjemné někoho nahlašovat. Uvědomme si, že každý z nás má právo na vlastní názor a i když obsahuje kritiku, nesmí být za něj diskriminován ani dehonestován. Názor, který nesouzní s vládní propagandou, není dezinformace, proto není potřeba na sociálních sítích na nic upozorňovat,“ vyzývá lidi Charta 22 společně s Pro Libertate a dodává, že trestné činy lidé podle rady vlády určitě nahlašovat mají. „Mít jiný názor ale není trestné. Pluralita názorů je základem demokratické společnosti,“ stojí v prohlášení.

S tímto názorem souzní i odborné sdružení SMIS-lab, které upozorňuje, že bylo na podzim označeno za dezinformátory v souvislosti s očkováním, ačkoliv se později ukázalo, že mělo pravdu. „Během posledních dní přibylo na fb příspěvků, které vybízejí k tomu, aby lidé nahlašovali lživé příspěvky. Podle čeho ale poznáte, co je, a co není pravda?“ ptá se v příspěvku SMIS-lab.

„Vzpomeňte si, jak experti ministerstva a politici na podzim tvrdili, že očkovaní lidé nemohou být infekční a nemohou onemocnět. Odborníci SMIS od září říkali, že infekci mohou šířit všichni, i očkovaní. Byli jsme tenkrát označováni za dezinformátory,“ vzpomínají odborníci ze SMIS-lab a apelují na občany, aby nepřistoupili na výzvy stát se udavačem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…