Udělali z Václava Havla blbečka, natřel Saša Vondra seriál ČT, který režíruje umělec oceněný Zemanem a vyznamenaný v mikině

03.12.2014 10:11

Redaktor Lidových novin Petr Zídek zostra zhodnotil zatím poslední odvysílaný díl Českého století o listopadu 1989. Z Havla tam prý autoři dělají člověka, který se dementně směje a neví, co má říkat. Snaha o to nedělat z Havla téměř božskou postavu zde byla dohnána do opačného extrému. Zdá se prý, že by lepším prezidentem byl i Oskar Krejčí. Podobně to vidí i aktér tehdejšího dění Alexandr Vondra.

Udělali z Václava Havla blbečka, natřel Saša Vondra seriál ČT, který režíruje umělec oceněný Zemanem a vyznamenaný v mikině
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Režisér Robert Sedláček v pořadu Interview ČT24

„Hlavní problém posledního odvysílaného dílu z cyklu České století je ten, že v chvályhodné snaze po demytizaci a ,odmramorování´ Václava Havla vychylují autoři kyvadlo příliš na opačnou stranu. Jejich Havel je politováníhodná postava, která se zajíká, neví, co s rukama, není schopna pronést souvislou větu, většinu projevů musí číst z papíru, dementně se směje, protiřečí si, neví, co chce, a při jednáních s politickými soupeři je apatický, zaskočený, nepřipravený a především defenzivní," píše autor.

Seriál České století režíruje pro ČT režisér Robert Sedláček, kterému prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání, načež si pro něj umělec přišel na Pražský hrad v mikině.

Podívejte se sami na epizodu seriálu ČT, o které je řeč

Zídek uznává, že to tvůrci neměli úplně snadné, neboť Havla mají lidé ještě v živé paměti, ale i tak ho velmi zarazilo, jak špatný scénář zřejmě byl napsán k Havlově postavě. Chabě prý působili i ostatní ,revolucionáři´. Naproti tomu představitelé komunistické moci jako expremiér Ladislav Adamec a jeho poradce Oskar Krejčí byli ztvárněni jako suverénní a chytří politici. Rozdíl v podání Havla a Krejčího je prý dokonce tak velký, že se ze seriálu zdá, jako by bylo lepší, kdyby se stal prezidentem Krejčí.

Změnu režimu jsme si tak trochu vybojovali, říká Vondra

Ostrými slovy nešetřil ani jeden z aktérů tehdejšího dění exministr obrany Alexandr Vondra. Ve vyjádření pro server Echo24.cz se bývalý senátor rozčiloval, že z Havla v tomto dílu seriálu udělali blbečka. Lídr Občanského fóra působí zmateně. „Havel přitom dobře věděl, co dělá, a byl tehdy ve své nejlepší formě,“ je přesvědčen Vondra. Nelíbila se mu ani stylizace dílu, ze které vyplývá, že se revoluce odehrávala jen kolem ,kulatých stolů´ a na tajných jednáních. Chyběla mu tam skutečnost, že ke změně režimu přispěli i protestující desetitisíce lidí.

 „Jako by šlo jen o pouhé předání moci. Vytrácí se mi tam ta dějová linka, že jsme si tu svobodu vybojovali trochu i sami. Ne že oni ji nám jenom takhle odevzdali a někteří se k tomu přilípli jako Čalfa,“ dodává Vondra.

Celý článek ZDE

 

reklama

autor: mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …