Úder Drábkově práci: Jeho bývalí podřízení naříkají, že vůbec nemohli sloužit lidem

15.10.2013 7:41

Nedostatek času, zmatek, nejasná metodika, přetížení zaměstnanců i jejich nízký počet. Tak vypadalo spuštění sociální reformy bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) v roce 2012. Server Týden.cz prošel výpovědi pracovníků úřadů práce, které posbíral Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, z nich například vyplynulo, že reforma znemožnila práci s klienty a zredukovala ji na výplatu dávek.

Úder Drábkově práci: Jeho bývalí podřízení naříkají, že vůbec nemohli sloužit lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Převedení výplaty dávek v hmotné nouzi z obcí na úřad podle zaměstnanců ÚP znemožnilo práci s klienty a zredukovalo ji na pouhou výplatu peněz. Na dotazy výzkumného ústavu odpovídalo 86 různě zařazených pracovníků. Ti prý v rozhovorech poukazovali na to, že ani čtyři měsíce po zahájení reformy nebyly zajištěny základní podmínky pro její úspěšné převedení do praxe.

"Pracovní a organizační podmínky prý téměř znemožňovaly poskytování komplexní sociální pomoci a pracovníci na ÚP ČR podle výpovědí často čelili dilematu, zda na vlastní náklady (přesčasy, vyčerpání) nadále působit jako sociální pracovníci, či se podvolit očekáváním svých nadřízených a akceptovat roli pouhých administrátorů dávek," konstatují autoři studie.

Nejde jen o výplatu dávek

"Na jednu pracovnici nebo jednu referentku je v současné době nějakých 260 klientů, osob... Ty osoby mají ještě samozřejmě i rodiny," uvádí studie jednu z výpovědí, která dokládá přetíženost zaměstnanců.

Server Týden.cz poukazuje na názor studie, že agenda hmotné nouze by neměla být pouze o vyplácení dávek. Pracovníci však nyní prý nemají kapacity ani na sociální šetření, ani na práci s klienty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…