Úder elitní policie na Stropnického ministerstvo: Tyto informace jsou k dispozici

03.03.2015 13:40

Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi a obvinili čtyři osoby kvůli podezření z nezákonného převodu majetku ministerstva obrany na jiné subjekty. Zasahovali kvůli tomu i na ministerstvu. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK řekla, že se jedná o trestné činy porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby – některé dokonané, některé ve stadiu pokusu.

Úder elitní policie na Stropnického ministerstvo: Tyto informace jsou k dispozici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, šéf ÚOOZ

Případ souvisí s obchodováním s vojenským materiálem, řekl ČTK mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták. Detektivové podle mluvčího ministerstva obrany Petra Medka vychází z poznatků, které jim předaly složky ministerstva. Podle Hantáka policie na případu úzce spolupracuje s vojenskou policií, která jí poskytla některé důležité informace. Trestní řízení dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze, které si vyhradilo právo o kauze informovat, dodal Hanták.

"Policie vychází z poznatků, co jí předaly složky ministerstva obrany," uvedl Medek. Potvrdil, že na případu s detektivy spolupracuje vojenská policie.

Server iDnes.cz připomíná, že na podezřelé pohyby majetku v resortu obrany upozorňoval i Nejvyšší kontrolní úřad. Podle informací portálu Lidovky.cz zásah souvisí s odprodejem majetku společnosti Excalibur Army zbrojaře Jaroslava Strnada. Zásah policie potvrdil i mluvčí firmy. „Potvrzuji, že policie prováděla akce v několika našich provozovnách,“ reagoval mluvčí společnosti Andrej Čírtek. Další informace však odmítl komentovat.

Aktuálně.cz sdělila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, že se policie a státní zastupitelství zajímají o případy z let 2012 a 2013. Z jejích úst také zaznělo, že mezi zadrženými osobami není bývalý generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita, kterému nedávno Národní bezpečnostní úřad odebral prověrku.

Zbrojní analytik Jaroslav Štefec pro Českou televizi uvedl, že zátah by mohl souviset s firmou Excalibur Army, která prováděla přeprodej nepotřebného armádního materiálu. Právě v tom by podle analytika mohl mít prsty náměstek Vylita, pod kterého v době ministra Vondry spadaly všechny firmy, podléhající ministerstvu obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…