Úder proti firmě řízené Zemanovým mužem: Stát žaluje Lukoil

21.02.2014 8:17

Firma Zemanova poradce Martina Nejedlého bude čelit žalobě kvůli nezaplacení mnohamilionové pokuty Správě státních hmotných rezerv (SSHR). Podrobně o tom informují Lidové noviny v příloze Peníze a byznys. S novým šéfem SSHR přichází žaloba na Lukoil Aviation.

Úder proti firmě řízené Zemanovým mužem: Stát žaluje Lukoil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý se zdraví s Jaromírem Duškem

LN popisují spor mezi Správou státních hmotných rezerv a společností Lukoil Aviation, kterou řídí poradce prezidenta Zemana Martin Nejedlý. Spor vstoupil do dalšího dějství příchodem nového šéfa do čela SSHR Pavla Švagra.

SSHR bude prý v řádu několika dnů podávat žalobu na Lukoil za nezaplacení pokuty ve výši 27,5 milionu. Zároveň Pavel Švagr žádá Lukoil o souhlas se zveřejněním smlouvy, která byla uzavřena v roce 2009. Podle ní měl Lukoil odebrat starý letecký benzin a dodat nový. Hodnota kontraktu byla stanovena na 270 milionů korun. V průběhu dalších let byla smlouva prodlužována a doplňována dodatky. Ten sedmý z prosince 2012 říká, že Lukoil nemusí nutně dodat letecký benzin, ale může alternativně dodat benzin Natural 95 nebo motorovou naftu. Termín plnění se posunul na 30. 4. 2013 a do dodatku byla rovněž prý vložena možnost smluvní pokuty pro Lukoil ve výši 20 procent z hodnoty nedodaného paliva. V červenci 2013 byla skutečně vystavena penalizační faktura na 27,5 milionu. Splatnost byla posunuta na konec ledna 2014. Do kauzy také vstoupilo o. s. Oživení, když v říjnu 2013 podalo žalobu na SSHR.

Lukoil smlouvu nesplnil a proto dostal pokutu

Podle LN Lukoil staré palivo podle smlouvy odebral a řádně za něj zaplatil, ale z nového dodal pouze část. Proto SSHR chce smluvní pokutu ve výši 27,5 milionů. A tu firma nezaplatila. Občanské hnutí Oživení se domáhalo smlouvy mezi SSHR a Lukoil Aviation, ale nebyla jim poskytnuta, protože obsahuje klauzuli, že se bez souhlasu nebude nikomu poskytovat. Oživení o ní usilovalo v rámci transparentnosti státní správy. Nové vedení SSHR, dosazené vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD), se zveřejnění smlouvy nebrání, proto Lukoil požádalo o souhlas se zveřejněním.

LN se pokoušely zjistit také stanovisko jednatele společnosti, člena strany SPOZ a poradce prezidenta Zemana Martina Nejedlého. Ten však prý nereagoval a není jasné, jak se k otázce postaví. Stát má prý i přes značnou komplikovanost smlouvy spolu s nepřehlednými dodatky značnou šanci u soudu uspět a vymoci si tak smluvní pokutu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…