Uhl, Třeštíková a tisíce dalších: Pane Sobotko a pane Chovanče, vyzýváme vás...

03.07.2015 9:55

Téměř tři tisíce lidí, mezi nimi i řada známých osobností českého veřejného života, se již podepsaly pod internetovou výzvu adresovanou premiéru Bohuslavu Sobotkovi a ministru vnitra Milanu Chovancovi. Petenti po sociálně demokratických politicích požadují mimo jiného reakci na vlnu nenávisti, která se prý naší zemí šíří v souvislosti s možným přijímáním uprchlíků.

Uhl, Třeštíková a tisíce dalších: Pane Sobotko a pane Chovanče, vyzýváme vás...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka s ministrem vnitra Milanem Chovancem

„Veřejnou debatu ovládla prostřednictvím několika jedinců a jejich iniciativ atmosféra paniky, zastrašování a výhrůžek. Demonstrace se zvrhávají v nenávistné pochody, propagující ideologie v příkrém rozporu s demokracií a právním státem,“ uvádí autoři apelu na vrcholné české politiky.

Posledním příkladem výše uvedených skutečností je dle autorů textu středeční pražská demonstrace proti přistěhovalectví, na které se tyčily šibenice jako jasný vzkaz těm, kdo mají odvahu nepodlehnout falešnému pocitu obránců vlasti před nájezdníky z cizích zemí a staví se xenofobii na odpor.

V této souvislosti považují autoři výzvy za alarmující, že policie pouze přihlížela tomu, jak organizátor demonstrace Adam B. Bartoš třímá před stovkami lidí v ruce oprátku a provolává, že skrze ni dojde k převzetí situace do vlastních rukou.

Alarmující je prý též to, že se ani vláda, ani žádná z vládních stran otevřeně neohradí proti těmto projevům a neoznačí je za nedemokratické. „Společnost postavená na principech základních lidských práv, za kterou Českou republiku pokládáme, se nesmí nechat rozkládat manipulátory, kteří zneužívají lidský strach a nespokojenost k uzurpování politického prostoru a vlivu,“ deklarují autoři výzvy.

Zbořte nesmyslné mýty obklopující uprchlíky

Premiér a ministr vnitra by dle nich měli dohlédnout na důkladné prošetření výhrůžek smrtí vlastizrádcům ze strany islamofobů, deklarovat ochotu české vlády podílet se na pomoci uprchlíkům a přispět tak svým dílem k boření nesmyslných mýtů, které je obklopují. V neposlední řadě autoři výzvy žádají po politicích, aby zajistili systematické vzdělávání policistů a úředníků státní správy, aby byli schopni na veřejných akcích správně a včas identifikovat projevy, které směřují k potlačování práv a svobod.

K výzvě se doposud připojilo téměř dva a půl tisíce lidí. Mezi petenty se zařadily i některé známé osobnosti českého veřejného života jako je dokumentaristka Helena Třeštíková, novinář a signatář Charty 77 Petr Uhl či místopředseda Českého olympijského výboru Ivan Štampach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…