Uhořelí lidé v Oděse: Z místa se ozval svědek masakru, který tvrdí...

06.05.2014 11:13

Oděsa byla o víkendu nesledovanějším městem válčící Ukrajiny, přičemž nejvýraznější událostí bylo uhoření několika desítek proruských aktivistů v budově Domu odborů. O smrti desítek lidí, která bude předmětem vyšetřování, přinesl server Britské listy svědectví čtenáře Jana Hauera přímo z přístavního města. Do značné míry protikladný názor pak publikoval například Josef Skála, kandidát KSČM do Evropského parlamentu.

Uhořelí lidé v Oděse: Z místa se ozval svědek masakru, který tvrdí...
Foto: archiv red, tan
Popisek: Ukrajinská krize

Hauer prý do Oděsy jezdí často, za posledních šest let je tam prý asi po třicáté. V minulých letech zde prý nikdo neřešil žádné Rusko či separatismus. V pátek druhého května šel prý z nákupu po ulici v centru města, když se z ničeho nic vynořila z boční ulice masa 200 až 300 lidí. Mladí lidé v maskáčích podle něj pochodovali organizovaně pod zřejmým velením jednoho z nich a byli ozbrojeni holemi, řetězy, štíty, ale též noži. Prakticky všichni byli navíc maskovaní.

O rozporných informacích o incidentu jsme psali již včera.

Dav lidí s rudými páskami na rukou měl při pochodu skandovat „Berkut“ a „fašismus neprojde“. Hned za nimi měla pochodovat po zuby ozbrojená milice. Mířili na hlavní náměstí, kde se měli sejít fanoušci místního fotbalového klubu, kteří by pak kolektivně odešli na stadion, kde se navečer měl hrát ligový zápas s Charkovem.

Svědectví Jana Hauera zpochybnil blogger Radim Valenčík, který tvrdí, že je vylhané a že Britské listy jeho zveřejněním "naletěly". Čtěte ZDE

Na náměstí se měly sejít asi dva tisíce fotbalových fanoušků, včetně starších mužů a dokonce rodin s dětmi. Do toho měl na náměstí vtrhnout dav proruských aktivistů. „Zkrátka, došlo k napadení mírného protestu místních obyvatel proruským polovojenským oddílem, o kterém jsem se již zmiňoval,“ popisuje Hauer na Britských listech.

Do bitvy se podle něj na straně proruských aktivistů zapojila i milice. Když po zhruba dvou hodinách začali pouliční bitvu prohrávat, měli prý sáhnout dokonce po střelných zbraních. Navíc prý několik z nich proniklo na střechu přilehlého obchodního centra, odkud měli náměstí ostřelovat. Následně je ale obklíčila policie, která je poté odvezla, aby je dav na náměstí nezlynčoval.

Celé svědectví ZDE.

Zbytky proruských aktivistů se měly stáhnout do svého tradičního základního tábora, kterým byl právě Dům odborů na Kulikově poli. Tam za nimi vyrazili i rozlícení demonstranti  z náměstí. Obránci se ve své základně zabarikádovali.

„Začalo obléhání a z vyšších pater a hlavně ze střechy začali obránci házet na své obléhatele opět Molotovovy koktejly,“ popisuje Hauer. Důkazem jsou prý hromady harampádí kolem domu, které začaly hořet. 

Vše k tématu Ukrajina ZDE.

Pak se však podle svědka stalo, že někdo v domě neopatrně zacházel se zápalnou směsí, takže přímo v zázemí proruských aktivistů začalo hořet. „Asi snad při vyhazování koktejlů si zapomněli otevřít okno nebo co, nevím, v každém případě se tam nejdříve všichni přiotrávili dýmem, a pak kdo nebyl při vědomí, uhořel,“ popisuje klíčovou scénu, která se poté objevila ve všech zpravodajských relacích.

Ostatní se měli uchýlit na střechu, odkud stále házeli Molotovovy koktejly, čímž znemožňovali práci hasičům.

„Shrnul bych to asi takto: Směsice lidí z různých sociálních, spíše nižších vrstev, za blíže neurčenou finanční odměnu šla napadnout dav demonstrantů, fanoušků, ale především lidí, kteří se náhodně na místě nacházeli, a po skončení uličních nepokojů se část z nich vlastní hloupostí sebeupálila,“ rekapituluje svědek.

Bestiální pogrom strhal škrabošky

S touto verzí by však zcela jistě nesouhlasil Josef Skála, kandidát KSČM do europarlamentu, který své stanovisko prezentoval na svém profilu na ParlamentníchListech.cz. Podle něj se jednalo o bestiální pogrom, který „hochštaplerská autocenzura“ prezentuje jako souhru nešťastných náhod.

Komunistický kandidát například upozorňuje, že v Domě odborů se těla zohavená požárem našla jen v prvním patře. I v dalších poschodích, kam se požár nerozšířil, ale podle něj byly nalezeny ohořelé postavy. „Netknuté ohněm jsou i dřevěné prvky interiéru, v jejichž těsné blízkosti leží. Tak křiklavý paradox má jediné vysvětlení - ti lidé museli být vražděni napalmem,“ píše Skála.

Text Josefa Skály ZDE.

Navíc podle něj jsou na snímcích i těla znetvořená kulkou do čela nebo se zlomeným vazem. „Žena, oděná jen od krku po pás – a před krutou smrtí tak zřejmě i znásilněná. I jiná ve vysokém stupni těhotenství, strnulá v křeči po vraždě elektrickým proudem,“ pokračuje ve výčtu. A to podle něj už vůbec nesvědčí o tom, že by v Domě odborů vraždil požár.

„Vraždilo teroristické komando, číhající uvnitř budovy. Fotodokumentace z místa činu zachycuje i barikády, které svým obětem zatarasily únikové cesty,“ píše dále. Umučených podle něj muselo být mnohem více než oficiálně uváděných 42. Možná prý až kolem tří set.

„Oděský pogrom trhá poslední škrabošky. Fankluby kyjevského převratu mění v komplice nacistické chátry. Se všemi morálními i politickými – a jednou i právními - důsledky,“ varuje komunistický kandidát do Bruselu. 

Na videích, která obíhají internetem, jsou vidět záběry proukrajinských aktivistů, jak vrhají Molotovovy koktejly na Dům odborů, a ukrajinských dívek připravujících zápalné lahve.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …