Ukázal jsem jim! Babiš vynesl info z jednání EU: Šlo o naše sousedy

15.12.2019 21:05

Premiér Andrej Babiš prostřednictvím svého pravidelného týdenního facebookového hlášení „Čau lidi“ tentokrát upozornil, že se „nám povedla v Bruselu velká věc“. Rozepsal se tak především o summitu lídrů zemí Evropské unie, na kterém se Česká republika spolu s dalšími 26 zeměmi shodla na klimatické neutralitě do poloviny století. „Kdo tady říkal, že Češi nemají v Evropě žádný plán,“ strefoval se do svých odpůrců Babiš a rozepsal se o jaderné energii, za niž v Bruselu lobboval. Tvrdě to od něj schytali i naši rakouští sousedi za svůj odpor vůči výstavbě nových jaderných bloků u nás. „Když si naši sousedi v Rakousku chtějí ráno uvařit kafe nebo vyfoukat vlasy, tak celá čtvrtina elektrické energie pochází odkud? No z Česka,“ píše Babiš a Rakušanům vzkazuje, že bez našich jaderných elektráren by si ve Vídni „asi ani neuvařili kafe“.

Ukázal jsem jim! Babiš vynesl info z jednání EU: Šlo o naše sousedy
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Čau lidi, vzpomínám na tenhle týden, a i když se nám povedla v Bruselu velká věc, je mi to tak trochu jedno. Je mi smutno. Ostrava. Sedm mrtvých,“ započal svůj týdenní souhrn ministerský předseda s poukazem na tragédii v Ostravě a pokračoval s onou „důležitou velkou věcí“, jež se měla povést v Bruselu.

Anketa

Chcete, aby Mikuláš Minář vstoupil do politiky?

4%
96%
hlasovalo: 18306 lidí

„Povedlo se mi to, co spousta lidí považovala za nemožné. Přesvědčil jsem lídry ostatních zemí na Evropské radě, aby uvedli v závěrech rady slovo ‚jaderná energie‘, kterému se vždycky bránili. Protože jenom za podmínky, že postavíme nové jaderné kapacity, můžeme dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality,“ napsal Babiš k uskutečněnému summitu, jehož závěry obsahují zmínku o jaderné energii jako součásti energetického mixu, kterou prosazovalo Česko.

„Některé členské státy daly najevo, že využívají jadernou energii jako součást svého energetického mixu,“ zní pasáž z dohody, o kterou Babiš v Bruselu hlasitě bojoval.  

„Chápete? Když si naši sousedi v Rakousku chtějí ráno uvařit kafe nebo vyfoukat vlasy, tak celá čtvrtina elektrické energie pochází odkud? No z Česka. Z Temelína. Z Dukovan. Z jaderných i uhelných elektráren. Takže pokud bychom jim proud nedodávali, tak si ve Vídni asi ani neuvaří kafe,“ poukazuje premiér.

Ve svém souhrnu nevynechává ani čísla energetického mixu. Z nich vyplývá, že Francie vyrábí 67,48 procenta energie z jádra. Česko 32,02 procenta z jádra a 32,41 procenta z uhlí, Polsko 55,18 procenta z uhlí a Rakousko 24,39 procenta z vody a 15,04 procenta z plynu. „Přitom bere právě teď 19 procent elektřiny od nás z Česka,“ rýpl si opět do našeho jižního souseda premiér.

Na Evropské radě podle něj „všichni vymýšleli a spekulovali“, že jádro není potřeba konkrétně uvést v závěrech rady. „Je to ale pro nás důležitý symbol. Díky tomu, že jsem se dokonale připravil a každý svůj argument jsem podložil tvrdými čísly, jsem to v debatě s evropskými lídry vybojoval. Zmínka o jádru se poprvé objevila na papíře v závěrech Evropské rady. Kývli na to, že jaderná energie má v energetickém mixu své pevné místo. Znovu opakuju, je to čistý, bezemisní zdroj,“ poznamenává.

Prý mu nejde o to, aby Evropská unie zaplatila výstavbu našich nových jaderných bloků. „Potřebuju si být jistý, že nám ve velmi složitém povolovacím procesu, který zčásti probíhá i v Bruselu, nikdo nebude házet klacky pod nohy. Ani tak to nebude jednoduché. Doufejme, že i Rakousko na to změní názor a nebude výstavbu všech jaderných bloků v Evropě blokovat a žalovat,“ předjímá.

Rád by však viděl příspěvky pro průmyslové země, jako je Česko. „Už teď totiž máme vyčíslené projekty s cílem uhlíkové neutrality ve výši minimálně 625 miliard korun,“ upozorňuje. Díky našemu předchozímu nesouhlasu plánu uhlíkové neutrality však nyní měla Evropská komise přispěchat s návrhem transformačního fondu ve výši 100 miliard eur v příštích sedmi letech. „Teď bude důležitá debata o detailech, odkud se ty peníze získají, a jasně jsme celá V4 řekli, že to nesmí být na úkor koheze, tudíž našich investic,“ doplňuje.

V boji s klimatickou změnou jde podle šéfa vlády i o boj se suchem a kůrovcem a o to, aby „lidi měli dostupnou pitnou vodu“. 

Samotnou spolupráci v Bruselu si Babiš nakonec pochvaloval. „Bylo to poprvé, co Evropskou radu řídil její šéf Charles Michel za přítomnosti šéfky Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Mám z nového týmu podstatně lepší pocit než z předchozího vedení,“ uvádí.

„Kdo tady říkal, že Češi nemají v Evropě žádný plán? My jasně víme, co chceme, a máme výsledky. V červnu 2018 jsme prosadili zrušení povinných kvót na nelegální migranty. Do čtyř hodin ráno jsme o to bojovali. No a tím, že jsme se v červnu 2019 společně s Polskem nepřidali k dohodě o uhlíkové neutralitě, přišla Komise s návrhem transformačního rozvojového fondu ve výši 100 miliard eur, který by měl být určen pro země, které budou mít podstatně vyšší náklady s přechodem na uhlíkovou neutralitu. A teď jsem do závěrů Evropské rady tvrdě a nekompromisně prosadil slovo ‚jádro‘,“ sčítá úspěchy na evropské půdě Babiš a pak přiložil i zábavnou poznámku od nového předsedy Evropské rady: „Taky když jsem se druhý den hlásil do debaty a chtěl mluvit na jiné téma, řekl Charles Michel, že doufá, že zase nebudu mluvit o jádru.“

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…