Uklidněte se, není tak zle, tišily Čechy v ČT známé osobnosti

20.12.2011 21:53

Hodnoty se z naší společnosti vytrácejí, přicházíme o elity národa, morálku nahradila honba za penězi a navíc se na nás řítí další ekonomická krize, která smete náš životní standard na úroveň rozvíjejících se států. Zdá se, že starosti Čechů v roce 2011 ještě narostly. Na otázky ohledně společenských hodnot v úterním Hyde Parku odpovídali spisovatel a filosof Ivan Klíma, textař a podnikatel Michal Horáček a ekonom Pavel Hnát. Jejich náhled na věc byl překvapivě pozitivní.

Uklidněte se, není tak zle, tišily Čechy v ČT známé osobnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Všichni tři pánové se například shodli, že úpadek morálky na úkor peněz není zdaleka tak markantní. “Peníze a materiálno hrály za komunismu stejnou roli jako teď, není tady žádný předěl,“ okomentoval situaci Horáček. Podotkl však, že by lidé měli peníze vnímat spíše jako nutný prostředek než jako všemocné božstvo.

Hodnoty jako takové přitom podle diskutujících nijak výrazně nemizí. Horáček si opět vzpomenul na dobu minulou, kdy měly pojmy jako čest a pravda ve společnosti daleko nižší postavení, než mají dnes.

Strmý pád standardů? Nemusí být

Ekonomickou krizi Klíma, Horáček a Hnát také nepovažují za takovou hrozbu, jak by se mohlo z médií zdát. Všichni tři se sice shodli na tom, že přichází doba větší šetrnosti, katastrofické scénáře, podle kterých by Evropa měla spadnout na úroveň rozvíjejících se ekonomik, však nepovažují za reálné. “Naše bohatá oblast se bude více dělit se zbytkem světa,“ míní ekonom Hnát.

Dodal, že on sám nepovažuje vůbec za jisté, že se situace v Evropě radikálně zhorší. “Evropa se nezhroutí ani v případě pádu eura. Ekonomika bude nadále fungovat, pokud tu nadále zůstanou pracovití lidé,“ uklidňuje Hnát.

Návrat elit

Ani úpadek přitom nemusíme považovat za úplně negativní jev. Třeba Klíma věří, že právě nižší blahobyt by mohl naši společnost ozdravit. “V tíživé skutečnosti možná budou některé hodnoty ožívat, žili jsme na dluh a bez ideálů, možná, že se to teď změní,“doufá spisovatel. Připomněl, že právě v těžších dobách vyrostly v minulosti největší společnost elity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…