Ukrajina: Někteří sbírají dřevo, jiní mrtvoly

18.11.2022 7:32

Válka je temná a brutální. Patří k ní také sběr mrtvých na bojištích, na kterých už bylo dobojováno. Sbírají se ruští vojáci, ukrajinští vojáci i mrtví civilisté. BBC popsala, jak vypadá taková práce sběračů mrtvol. Je to pochmurný obraz vykreslený dopadajícími granáty, raketami a kulkami. Ale jiní se snaží žít dál. CNN ukázala, jak se vrací život do okolí Chersonu. A mezitím ti nejtvrdší američtí republikáni volají po zastavení pomoci pro Ukrajinu.

Ukrajina: Někteří sbírají dřevo, jiní mrtvoly
Foto: Repro Twitter @Podolyak_M
Popisek: Hroby objevené po ruské okupaci Izjumu

BBC přinesla válečný příběh dvou mladých Ukrajinců. Artura a Denise. Jejich úkolem je na bojištích sbírat mrtvé. Civilisty, ukrajinské vojáky i ruské vojáky. Tak, aby po boji nezůstalo v prohledávaném prostoru žádné mrtvé tělo.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34786 lidí
„V den, kdy se s nimi setkáváme, jsou v nedávno osvobozené oblasti na východě Ukrajiny. Artur říká, že jejich úkolem je zajistit, aby na bojišti nezůstalo žádné mrtvé tělo. Půda je zjizvená sutinami, opuštěnými zákopy a hlubokými dírami po střelách. Bylo jim řečeno, že někde na tomto místě apokalyptické zkázy leží několik těl,“ napsala BBC s tím, že oba mladí muži považují svou práci za velmi důležitou, i když nebezpečnou.

„Otevírají dveře své bílé dodávky, označené červeným křížem a číslem 200 - vojenským kódem pro převoz mrtvých vojáků. Když otevřou zadní dveře, je cítit odporný zápach smrti a na podlaze je vidět červy z těl, která byla vyzvednuta dříve během dne,“ pokračovala BBC.

Mladí muži zpravidla vypustí nad pole malý dron s kamerou a s jeho pomocí hledají mrtvé. Nehledají však jen těla, nýbrž také nevybuchlé miny a jinou munici, která by se mohla stát osudnou jim samotným. Opatrní jsou i ve chvílích, kdy se blíží k tělům, neboť už se naučili, že Rusové umisťují granáty a další nástrahy na své mrtvé, aby jejich kolegové ve zbrani rozsévali smrt mezi Ukrajinci i po svém vlastním skonu. Artur a Denis se proto k tělům blíží s hákem, s nímž tělo otočí a teprve, když na něm nevidí nástrahu, přijdou blíž.

Při jedné z poutí dronu si Arthur a Denis všimnou, že uvnitř jedné rozstřílené budovy leží tři těla, resp. části ohořelých ostatků. Podle toho, co dron zachytil, se jedná o tři mrtvé Rusy. Artur a Denis to prý poznají podle ohořelých přezek na opascích. Takové používají Rusové.

„Drobné kousky keramických destiček pancíře jim také napovídají, že tito tři muži bojovali za Rusko. Ze země vyzvednou ještě několik osobních věcí včetně brýlí. Každý z nich je vyfotografován a položen stranou. Vrátí je spolu s lidskými ostatky - pečlivě je uloží do pytlů na těla, které pak naloží do svého nákladního auta. Tento delikátní úkol jim zabere několik hodin, aby zajistili, že bude vyzvednuta každá část toho, co kdysi bylo lidským životem. Poté vyzvednutá těla odvezou do místní márnice,“ pokračovala BBC.

Artur prozradil, že když vyzvedne tělo, cítí téměř duchovní úlevu, bez ohledu na to, kdo to byl. „Cítíme milost, že se tělo konečně vrátí z války,“ uvedl.

Ruské mrtvé prý předávají Mezinárodnímu červenému kříži a výměnou od Rusů získávají ukrajinské mrtvé, které následně důstojně pohřbí v rodné půdě.

Oba muži prý přitom počítají s tím, že to, co dělají, se trvale podepíše na jejich psychice, ale přesto hodlají tuto pochmurnou práci dělat dál.

A zatímco BBC ukazuje, jak nad bojišti rozprostírá svou vládu smrt, CNN popisuje, jak se do okolí Ukrajinci osvobozeného Chersonu opět vrací život. Vrací se sem, i když je válka stále nebezpečně blízko.

„Ukrajinec sklízí kukuřici na svém dvorku v chladném podzimním dešti. Vedle rozbitého plotu stojí rezavý ruský tank, zničený, když kyjevská armáda donutila ruské jednotky ustoupit ze západního břehu Dněpru,“ popsala scénu americká zpravodajská stanice.

„Před dvěma dny se tu ostřelovalo a šrapnely dopadly přímo sem na náš dvůr,“ řekla 68letá Olga Gritsunijaková, když ukazovala zbytky zbraní. Ve čtvrtek dopadlo na její vesnici dalších pět ruských raket. „Díky Bohu, že jsme to všechno přežili,“ pokračovala.

Ačkoli je vesnice osvobozená, ruské rakety dokazují, že válka a s ní spojená smrt jsou stále nebezpečně blízko.

Manželé Grutsinijakovi se rozhodli zůstat ve svém domě, ve kterém se dlouhou dobu schovávali. Jak před palbou, tak před ruskými vojáky. Viděli totiž, že některé Ukrajince nechávají okupanti na pokoji, ale některé, především mladé muže, bijí a posléze odvádějí neznámo kam. 

Rusové sice byli vyhnáni, ale manželé prý teď nemají přístup ani k elektřině, ani k pitné vodě, ani k topení a to je s ohledem na blížící se zimu nemalý problém.

Nedaleko od manželů kácí strom devětapadesátiletá Lesya Kovalová. Se svým manželem se starají o to, aby měli čím topit. Prý nikdy nepochybovala o tom, že ukrajinské síly získají Cherson zpět, a na dobu strávenou pod ruskou okupací by nejraději co nejdříve zapomněla.  

„Bylo to děsivé, mohli kdykoli přijít a kdykoli zkontrolovat naše domy," řekla. „Pořád se ptali, jestli se nám žije lépe s Ukrajinci, nebo s nimi [Rusy]. My jsme se měli dobře, byli jsme ve své zemi, starali jsme se o své věci," prozradila žena CNN.

V situaci, kdy na ukrajinské vesničany stále dopadají ruské rakety, volají ti nejtvrdší američtí republikáni v čele s Marjorií Taylorovou Greeneovou po zastavení pomoci Ukrajině. Poté, co republikáni získali ve Sněmovně reprezentantů těsnou většinu, Taylorová Greeneová slíbila, že bude bojovat proti jakékoli další pomoci pro Ukrajinu. „Nebudu hlasovat pro jediný další dolar pro Ukrajinu," přidal se k ní její kolega Matt Gaetz. Na jejich slova upozornila taktéž americká zpravodajská stanice CNN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…