Ukrajina? Němečtí občané odvážnější než jejich politici, píše senátor Fischer

22.05.2022 18:21 | Ze sítí

Senátor Pavel Fischer na svém facebooku sdílí poznatky z návštěvy v Německu. Mylně se podle něj některé evropské státy včetně Německa domnívají, že nejsou do války s Ruskem jistým způsobem dávno vtaženy. „To je obchodní válka Ruska proti nám,“ míní Fischer, že Česko ji ve velkém pociťuje spolu s raketovým nárůstem cen energií.

Ukrajina? Němečtí občané odvážnější než jejich politici, píše senátor Fischer
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

„V Berlíně jsme spolu s delegací Ukrajiny a Evropského parlamentu jednali v Bundestagu, dále se zástupci vládních stran a s diplomaty,“ uvádí Fischer a zmiňuje hlavní postřehy, jež během jednání nastřádal.

Poznamenává, že mnoho německých politiků jim říkalo, že vojenské řešení situace na Ukrajině není možné a že Německo se nechce nechat vtáhnout do války. „Tomu rozumím, jenže do války už Německo a další evropské státy vtáhli Rusové sami,“ míní Fischer.

„Co jiného je ruská blokáda Černého moře, kde zůstaly uvězněny obchodní lodě? Co jiného je porušení smluv a okamžité zastavení dodávek plynu Polsku, Bulharsku a elektřiny Finsku?“ táže se a dává naši zemi za příklad: „Češi jsou zasaženi raketovým nárůstem cen energií. To je obchodní válka Ruska proti nám,“ vyjádřil svůj názor Fischer.

„Občas jsem měl v Berlíně dojem, že občané Německa jsou mnohem odvážnější než někteří naši partneři v Bundestagu nebo v úřadech,“ všímá si dále. „Pokud Ukrajina žádá o naši pomoc, a to i vojenskou nebo s dodávkami výzbroje, je to zcela v souladu s Chartou OSN a s mezinárodním právem. V tomto konfliktu nemůžeme zůstat neutrální. Němci s tím mají do jisté míry problém.“

„Nicméně musím ocenit obrat německé obranné politiky, Německo rozhodlo modernizovat armádu a odstřihnout se od závislosti na ruské ropě a na plynu. Dovozy ruského uhlí skončí v nejbližší době,“ pokračuje Fischer.

„Bundestag přijal 24. dubna skvělé usnesení k obraně míru v Evropě a podpoře Ukrajiny. Jeho součástí je podpora kancléři Scholzovi dodávat Ukrajině těžké zbraně, ale znění je daleko širší a mimořádně přesně pojmenovává zásadní otázky mezinárodního práva nebo spolupráce v OSN. Toto usnesení je jako skvěle naplánovaná trasa, ale Německo jako kdyby stejně nevědělo, kudy se vydat. Nechce? Nebo neví jak? Kancléř mluví mlhavě, ale dnešní doba vyžaduje mnohem přesnější a odvážnější vyjadřování a činy,“ píše senátor.

Německo čelí podle něj stejnému problému jako ČR – neumí komunikovat srozumitelně: „Některá rozhodnutí jsou zastřena kouřovou clonou ruské propagandy, která dokáže znevěrohodnit i ty nejlepší úmysly. Ostatně u nás máme také posly Kremlu, kteří veřejně bagatelizují zločiny a hledají, jak ospravedlnit vojenský vpád Ruska na Ukrajinu,“ všímá si Fischer.

„Poděkoval jsem za vyjednanou dohodu mezi ČR a Německem, díky níž německá strana dodá použité německé tanky české armádě výměnou za podporu, kterou ČR poskytla Ukrajině. Dohodu naši němečtí kolegové opakovaně zmiňovali s uznáním jako příklad spolupráce ve strategicky složité době. Vidím to stejně,“ podotýká.

„V Německu jsme dostali prostor vést otevřený a férový dialog. Nemusíme se sice shodnout ve všem, ale to není nic špatného. Naše rozdíly jsou příležitostí najít nejlepší řešení. Pro státy EU je současná krize příležitostí srovnat si priority. Máme ještě kus práce před sebou,“ sdělil Fischer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…