Ukrajina: Po smrti velitele separatistů kolují divoké řeči

27.05.2015 11:31

O víkendu byl v ukrajinském Alčevsku společně s dalšími členy své skupiny zastřelen velitel luhanských separatistů Alexej Mozgovoj. Ukrajinský deník Kyiv Post konstatuje, že jeho smrt se stala vítanou podporou pro propagandu šířící se na územích kontrolovaných separatisty.

Ukrajina: Po smrti velitele separatistů kolují divoké řeči
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Busty členů Mladé gardy, která bojovala proti fašistům

Deník připomíná, že Mozgovoj se stal nechvalně známým během lidových soudů v Luhansku, které odsoudily ke smrti mnoho vojáků i civilistů. Proruská média smrt jednoho z nejbrutálnějších vůdců separatistů vydávají za důkaz toho, že nelítostné ukrajinské síly jsou schopné spáchat jakýkoli „ohavný“ skutek. Představitelé Luhanské lidové republiky vydali prohlášení, ve kterém kladou vinu za Mozgovojovu smrt ukrajinským sabotérům, kteří prý chtějí zasít semínko sváru uvnitř samozvané republiky. „Mnozí se však ptají, jak by mohly ukrajinské síly proniknout tak hluboko do separatistického regionu a sprovodit jej ze světa pomocí min a samopalů,“ komentuje ukrajinský deník.

Dokonce i Mozgovojův nástupce Jurij Ševčenko připouští, že teorie o zapojení ukrajinských sil není příliš důvěryhodná a je zmiňována především pro účely propagandy. „Věřím, že v souvislosti s probíhající válkou je nepřípustné operovat s jinými verzemi příběhu,“ cituje deník Ševčenkovo prohlášení pro britský deník The Independent. Ovšem zástupce velitele praporu Kirill Androsov pro stejné médium uvedl, že oficiálně šířené verzi nevěří. „Jeho vrazi bezpochyby nepřišli zvenčí“. S jeho názorem souhlasí také další člen praporu Slava Nikulin. „Mluví se o tom, že jej nezabili Ukrajinci. My ovšem nevíme, kdo za tím stojí či proč to udělal. Snažíme se tomu přijít na kloub. Dokud se nám to nepodaří, budeme stát za oficiální verzí,“ říká Nikulin.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Jeho spolubojovník představující se ze strachu z odvety pouze pod přezdívkou Naglets je ještě rezolutnější. „Nemohli to být Ukrajinci. V žádném případě!“ K vraždě Mozgovoje se přihlásila tajemná skupina nazývající se „Stíny“. Člen skupiny Alexander Gladkij tuto informaci zveřejnil na Facebooku a ta poté začala žít svým vlastním životem. Někteří však tvrdí, že skupina ve skutečnosti možná ani neexistuje a Facebookovou stránku Gladkého provozují samotní separatisté. „Tato skupina existuje pouze ve snech neinformované části uživatelů Facebooku,“ cituje Kyiv Post mediálního experta Anatolije Šariho. Mezi Gladkého líčením situace a realitou panují značné rozpory. Gladkij například uvedl, že Mozgovoj těsně před svou smrtí cestoval v maskovaném džípu, přitom šlo o džíp černé barvy.

Státem řízené ruské médium RIA Novosti předem identifikovalo jako pachatele Ukrajince a z rozhovorů se spolubojovníky Mozgovoje vystříhalo všechny pasáže, ve kterých bylo konstatováno, že jej zavraždil někdo z jeho okruhu. Ruská média se v rámci propagandy snaží dle Kyiv Post líčit ukrajinské vojáky jako nelidské stvůry schopné prakticky čehokoliv. Několik dní před atentátem na Mozgovoje se objevilo video ukazující, jak ukrajinští vojáci údajně pověsili separatistu i s jeho těhotnou ženou. „Prokuratura v Luhansku dokonce uspořádala v souvislosti s tímto údajně spáchaným trestním činem tiskovou konferenci, která měla navodit dojem, že ukrajinské síly jsou hrozbou pro všechny obyvatele regionu.“

„To zveřejněné video je učebnicovým příkladem válečné propagandy, jejímž cílem je udělat z nepřítele krvelačnou bestii. Ti, kdo věří podobným věcem, aniž by uvažovali, jestli je video skutečné, jsou důkazem úspěchu takové propagandy. Popis reality luhanskými úřady je pokračováním toho, jak obvykle realitu popisují média v běžném životě. Pracují s emocemi, přehánějí a snaží se dosáhnout svých cílů. V oblasti propagandy hraje velkou roli Moskva, protože separatisté k jejímu vytváření nemají prostředky ani intelektuální schopnosti. V každém případě je to velmi nebezpečné, protože většina lidí vůči takovému typu indoktrinace není imunní,“ cituje deník názor mediálního analytika Vasilije Gatova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…