Ukrajina: Rusové mohou podniknout raketové údery

09.05.2022 9:17

Již několik dnů se šíří spekulace, co dnes zazní z úst ruského prezidenta Vladimira Putina během oslav Dne vítězství v Moskvě. Podle obranného analytika Michaela Clarka dnes Putin zřejmě nadnese myšlenku, že Rusko čeká „Velká vlastenecká válka 2.0“ se zbytkem Evropy a bude se snažit zakrýt ruskou porážku. Ukrajina mezitím varuje, že se Rusko zřejmě pokusí o raketové útoky. Přicházejí též zprávy o zabavování dokladů lidem v okupovaných částech záporožské oblasti, zřejmě s cílem donutit je k účasti na tamních oslavách.

Ukrajina: Rusové mohou podniknout raketové údery
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36800 lidí
Podle obranného analytika a hostujícího profesora obranných studií na King's College v Londýně Michaela Clarka je jedno, co dnes Putin na ruské přehlídce prohlásí, stejně „nepůjde o žádné vítězství nad Ukrajinou“, ať už bude prezentování situace Kremlem jakékoli.

Vzhledem k tomu, že si Rusové na Ukrajině vylámali zuby během prvního rozhodujícího týdne války, považuje Clark Putinem vedenou válku za selhání.

Ruské síly se dle něho nyní snaží obklíčit ukrajinskou operaci společných sil tvořenou asi 40 % její armády, která je od roku 2014 zakopána naproti separatistům v luhanské a doněcké oblasti. Klíčovými ruskými cíli je prý nyní dobýt Slavjansk a o něco jižněji Kramatorsk, jelikož jde o klíčové strategické body pro kontrolu celého Donbasu.

I tak podle Clarka to, co se děje v Donbasu, však Putinovi „nabízí pouze volbu mezi různými typy porážky“.

„Pokud bitva dospěje do podzimní patové situace, bude mít za tolik ztrát a bolesti k dispozici jen velmi málo… A i kdyby se Rusům podařilo ovládnout celý Donbas a celý jih, budou muset tato území ještě na neurčito držet tváří v tvář několika milionům Ukrajinců, kteří je tam nechtějí,“ shrnuje pro BBC.

Dle obranného analytika tak bude Putin cílit na myšlenku, že Rusko čeká „Velká vlastenecká válka 2.0“ se zbytkem Evropy, což se dnes zřejmě v nějaké podobě ozve i na oslavách v Moskvě.

Podle redaktora Digital Europe Paula Kirbyho dnes zřejmě od Putina můžeme očekávat „přinejmenším triumfální oznámení o dosažených cílech a poražených nepřátelích (skutečných či domnělých)“.

Vina za pomalé tempo ruského postupu na Donbasu pak zřejmě podle něj bude svalena na NATO a „pravděpodobně zazní další varování Západu, aby přestal pomáhat Ukrajině bránit se“.

Na Ukrajině však místo spekulací o proslovu Putina zaznívají v souvislosti s ruskými oslavami varovné zprávy. Mezitím, co se Moskva připravuje na oslavy Dne vítězství, Ukrajina varuje, že by během nich mohlo Rusko podniknout raketové údery. Generální štáb ukrajinské armády podle televize Al-Džazíra rovněž uvedl, že v Ruskem kontrolovaných oblastech u Záporoží ruské jednotky zahájily „bezdůvodné zabavování osobních dokladů místního obyvatelstva“.

Podle Ukrajiny tak zřejmě budou ruští vojáci nutit zabavením dokladů k účasti na tamních oslavách Dne vítězství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…