Ukrajina: Zabíjíme osmkrát víc Rusů. Vyčerpáme je

26.07.2023 7:43 | Analýza

Ruský prezident Vladimir Putin jedná v Kremlu s běloruským vládcem Alexandrem Lukašenkem déle, než se čekalo, washingtonský Institut pro studium války (ISW) popsal, proč se tak děje. Mezitím americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že zatímco Ukrajinci při protiofenzivě postupují ve třech směrech, Rusové odpovídají použitím kazetové munice proti dětem. A ukrajinský prezident Zelenskyj se rozzlobil na své poslance a úředníky.

Ukrajina: Zabíjíme osmkrát víc Rusů. Vyčerpáme je
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko přijel na návštěvu za kremelským vládcem Vladimirem Putinem, který chce podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) probrat se svým hostem „vše důležité“ včetně pobytu wagnerovců v Bělorusku. A teď návštěvu prodloužil.

„Putinovo rozhodnutí prodloužit schůzku s Lukašenkem pravděpodobně svědčí o Putinových přetrvávajících obavách z Wagnera, které Lukašenko zřejmě nerozptýlil. … Zasvěcený zdroj také tvrdil, že Putin chtěl, aby se Bělorusko více zapojilo do války na Ukrajině, a odmítl Lukašenkovu kompromisní nabídku, aby běloruské síly provedly demonstraci síly na běloruských hranicích s Ukrajinou,“ uvedl institut.

Mezitím Ukrajinci podle institutu pokračují v protiofenzivě a postupují jak jihozápadně od Bachmutu, tak na Melitopol, tedy na pomezí Záporožské a Doněcké oblasti, a na Berďansk. Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová podle ISW oznámila, že Rusové umírají u Bachmutu v poměru 8:1 vůči Ukrajincům a před Melitopolem v poměru 5,3:1, takže je jasné, že ruské síly se rychle vyčerpávají. Institut též připomněl, že Ukrajinci vyčerpávají ruské síly již delší čas, i když postupují v ofenzivních akcích jen pomalu, ve snaze ochránit životy vlastních vojáků.

V rozhovoru pro ukrajinskou televizi Pavlo Kyrylenko, náčelník vojenské správy Doněcké oblasti, oznámil, že Rusové zabili 2 děti a osmadvacetiletého muže kazetovou municí. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala americká zpravodajská stanice CNN.

„Včera došlo k další tragédii. Nad vodní plochou explodovala kazetová munice Smerč MLRS,“ uvedl. „Oběťmi jsou jedenáctiletá dívka, desetiletý chlapec a osmadvacetiletý muž,“ dodal Kyrylenko. „Matka zemřelého chlapce je ve vážném stavu, byla evakuována do sousedního regionu,“ uvedl Kyrylenko. „Nepřítel používá proti civilistům kazetovou munici. Vyzývám rodiče s dětmi, aby se evakuovali.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v čase války vynadal ukrajinským politikům a úředníkům za to, že i v čase války jezdí na dovolené.

„Miliony Ukrajinců se den za dnem soustředí na jedinou věc. Ne na sebe, ne na své touhy, ale na obranu státu a svých životů. Ale někteří lidé si bohužel myslí, že válka je někde daleko od nich,“ uvedl Zelenskyj.

Obrátil se přímo na poslance, úředníky a další osoby ve veřejných funkcích a požádal je, aby pracovali „pro Ukrajinu a pro dobro ukrajinského lidu“.

„Když se každý den hledají zbraně pro stát, když se veškerá pozornost soustředí na zajištění dělostřelectva, raket, bezpilotních letounů, když neustále vidíte a cítíte morální sílu, kterou pro Ukrajinu získali naši bojovníci, náš lid, který dělá vše možné i nemožné pro vítězství a zachování svobody, jakákoli vnitřní zrada, jakákoli ‚pláž‘ nebo osobní obohacení místo zájmů Ukrajiny vyvolává přinejmenším zuřivost,“ řekl Zelenskyj.

Podle BBC Rusové navíc hledají cesty, jak navýšit počet svých mužů ve zbrani. Poslanci schválili novelu zákona, podle které budou muset v armádě sloužit muži ve věku 18 až 30 let. Dosud byla horní věková hranice stanovena na 27 let.

Návrh zákona podle BBC také zakazuje mužům opustit zemi ode dne povolání. Od dubna je možné vydávat odvodní doklady on-line namísto osobního odvedení. Muži, kteří se nedostaví k odvodu, navíc budou muset zaplatit pokutu až 30 000 rublů (v přepočtu asi 332 dolarů), což je desetinásobné zvýšení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 26.07.2023 10:30:55
Ukrajina po x vlnách mobilizace loví lidi na ulicích, rok a půl žádá o finanční a materiální pomoc, kterou jí poskytuje klub států NATO+. Dále je jasné, že RA má totální převahu ve vzduchu a převahu v dělostřelectvu a raketách. UA dnes navíc útočí do minových polí. A do toho nám tady někdo bude tvrdit, že UA způsobuje RA ztráty 8:1? Takové propagandě může věřit jen hloupý svazák. A to nebudu řešit fakt, že z jiných (také západních) zdrojů přichází info, že se to UA rozpadá pod rukama.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…