Ukrajina bojuje proti korupci, ukazuje ČT. Předsedu Nejvyššího soudu zadrželi s milionem

22.05.2023 22:55

Na Ukrajině pokračuje protikorupční boj. Minulý týden byl zadržen předseda Nejvyššího soudu Vsevolod Kňazev při přebírání milionového úplatku. Do případu je však podle ředitele protikorupčního úřadu zapleteno celé vedení soudu. Proti korupci se snaží bojovat i prezident Volodymyr Zelenskyj. Omezení korupce je důležité pro důvěru západních spojenců a pokračování dodávek vojenské i finanční pomoci i zahájení přístupových jednání pro vstup Ukrajiny do Evropské unie.

Ukrajina bojuje proti korupci, ukazuje ČT. Předsedu Nejvyššího soudu zadrželi s milionem
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Minulý týden došlo na Ukrajině k zásahu úřadů proti korupci ve vrcholných patrech soudního systému, informovala o tom ČT24. Zadržen byl předseda nejvyššího soudu Vsevolod Kňazev, který byl dopaden při přijímání úplatku v hodnotě 65 milionů korun. Soudce Kňazev předsedal nejvyššímu soudu od konce roku 2021, zatčen byl minulé pondělí. Ukrajinský protikorupční úřad (NABU) na Telegramu sdílel fotografie stodolarových bankovek rozložených na gauči. Kňazevovi nyní hrozí odnětí svobody až na dvanáct let. Soudci nejvyššího soudu vyjádřili Kňazevovi nedůvěru a předčasně ukončili jeho pravomoci ve funkci předsedy soudu.

Podle ředitele NABU je do korupčního případu zapleteno vedení nejvyššího soudu a zprostředkovatelé ze skupiny Finance a Credit, kterou vlastní bývalý poslanec Konstantin Ževago. Ten však svou účast ve skandálu i přes obvinění popírá.

„Tento případ je pozitivním ukazatelem práce protikorupčních úřadů,“ uvedla Kateryna Ryženková z protikorupční organizace Transparency International Ukrajina. Úřady podle jejích slov účinně vyšetřují korupci navzdory ruské agresi na Ukrajině a nebojí se zasáhnout i proti vlivným osobnostem.

V rámci vyšetřování korupce byli zadrženi i další vlivní občané Ukrajiny, mezi nimi i starosta Oděsy Hennadij Truchanov, který čelí obvinění ze zpronevěry 92 milionů hřiven, což je v přepočtu téměř 53 milionů korun. Ukrajinská tajná služba (SBU) a Úřad pro hospodářskou bezpečnost (BEP) podezřívají z korupční činnosti i podnikatele Dmytra Firtaše a manažery jeho firem pro údajnou zpronevěru dodávek plynu během minulých sedmi let.

Proti korupci zahájil boj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který chápe, že právě tento boj je klíčový, pokud chce Ukrajina prokázat, že je připravena zahájit přístupové rozhovory s Evropskou unií. Přijetí protikorupčních reforem je jedním z požadavků Evropské unie pro vstup Ukrajiny EU.

Začátkem letošního roku propustil Zelenskyj několik úředníků, ministrů i guvernérů. U některých podnikatelů je pak vyvíjena snaha na omezení jejich politického vlivu. „Malá skupina podnikatelů – z nichž mnozí pohádkově zbohatli díky zmanipulování procesu privatizace obrovských společností dříve vlastněných sovětským státem – si často upevnila kontrolu nad slabými vládami prostřednictvím politických manévrů, jako je kupování mediálních konglomerátů, financování politických stran, uplácení soudců, vydírání státních zástupců a upisování rozsáhlých sítí záštit, které sahají od zákonodárců a ministrů v Kyjevě až po guvernéry a byrokraty po celé zemi,“ vysvětlil korupci probíhající na Ukrajině server Politico.

Vymýtit ze země korupci pomůže Ukrajině i upevnit důvěru západních spojenců, a tudíž i jejich následné poskytnutí vojenské techniky i finanční pomoci. Některé západní státy po Ukrajině požadují transparentní audit toho, kam zaslané peníze putují. V červnu tohoto roku má v Londýně proběhnout konference k obnově Ukrajiny, na které bude muset Ukrajina prokázat, jak transparentnost plánuje zabezpečit.

„Chceme-li velké mezinárodní finanční injekce na obnovu, musíme ukázat, že naše justice je schopna potrestat všechny přestupky těch, kteří se chamtivě chopí velkých částek peněz přicházejících na Ukrajinu,“ prohlásila Ryženková.

Ukrajina k tomu, aby mohla čelit ruské invazi, potřebuje stíhačky západní výroby F-16. Momentálně využívá zastaralá sovětská letadla. Přestože někteří spojenci Kyjeva nabídli výcvik ukrajinských pilotů, žádná země se zatím nepřihlásila k poskytnutí strojů. Závazek Ukrajiny v boji proti korupci by však mohl pomoci získat potřebnou podporu a dodávky. Experti vnímají snahy ukrajinských protikorupčních úřadů jako snahu o pevné připojení Ukrajiny na Západ.

Peníze získané protikorupčními úřady využívá Ukrajina k obraně před Ruskem. Od začátku Ruské agrese zaslaly úřady armádě přes miliardu korun. Za zaslané peníze byly nakoupeny bezpilotní letouny pro armádu a vojenské zpravodajství. „Válka nejenže nezastavila náš boj proti korupci na nejvyšší úrovni, ale ještě nás víc motivovala v práci,“ řekl ve svém prohlášení šéf prokuratury SAP Oleksandr Klymenko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…