Ukrajina hlásí úspěch. V Rusku zatčen kněz. A nájezd na Čínu

07.03.2022 7:38

Ukrajina již dvanáctý den odolává útoku ruských agresorů. Pod palbou je přístav Mykolajiv i východoukrajinský Charkov. Ukrajinská armáda ale hlásí jeden úspěch. Prý dobyla zpět město Čuhujiv a usmrtila dva vysoce postavené ruské velitele. Australský premiér Scott Morrison ostře zkritizoval Čínu a konstatoval, že kdyby komunistická vláda v Pekingu jasně odsoudila invazi Vladimira Putina na Ukrajinu, Rusko by se dostalo pod ještě větší mezinárodní tlak.

Ukrajina hlásí úspěch. V Rusku zatčen kněz. A nájezd na Čínu
Foto: Repro YouTube The Globe and Mail
Popisek: Civilisté utikající před ruskou palbou na obytné čtvrti města Irpiň

Ruští agresoři útočí na Ukrajinu již dvanáctý den. Ruské rakety a granáty zabíjí nejen vojáky, ale také ženy a děti. Vojenská technika s písmenem Z však podle zpráv zahraničních agentur za 24 hodin téměř nepostoupila. Ukrajinci se hrdinně brání.

BBC zveřejnila informaci ukrajinské armády, která oznámila, že znovu získala kontrolu nad městem Čuhujiv u Charkova na východě země, kde žije asi 31 tisíc lidí.

„Ukrajinský generální štáb uvedl, že kyjevské síly obsadily město od ruských jednotek a během bitvy způsobily moskevským silám těžké ztráty,“ uvedla BBC.

Během útoku měli zemřít i dva vysocí ruští velitelé. Ale BBC upozorňuje, že tyto informace nemá jak nezávisle ověřit.

Charkov odolává těžkému ruskému ostřelování už více než týden.

Ruské jednotky dál ostřelují přístavní město Mykolajiv na jihu země, kde žije asi 486 tisíc lidí.

V samotném Rusku byl podle BBC mezitím zatčen kněz Ioann Burdin ve vesnici Karabanovo kvůli tomu, že měl pronést kázání, v němž odsoudil válku. „Kázal proti válce, popisoval místním pokračující ostřelování a ničení ukrajinských měst a také sdílel protiválečné obrázky a petici na webových stránkách farnosti,“ uvedla BBC.

Kněz byl obviněn z diskreditace ozbrojených sil Ruské federace, což je trestné od minulého týdne, po schválení příslušného zákona dolní komorou ruského parlamentu.

Dosud bylo zatčeno více než 13 000 lidí, včetně více než 4 600 v neděli, říkají místní nevládní organizace.

Australský premiér Scott Morrison v projevu v Sydney podrobil kritice Čínu a konstatoval, že kdyby na Rusko vyvinula větší tlak, Rusko by dnes možná postupovalo jinak.

„Svět slyší slova Číny o jejím závazku ke globálnímu míru a respektování suverenity a územní celistvosti již dlouhou dobu. V tomto klíčovém bodě historie je na Číně, aby dokázala, že jde o víc než jen slova,“ řekl Scott Morrison.

„Žádná země by neměla na Rusko větší dopad, než když se Čína připojí ke zbytku světa a odsoudí ruskou agresi a uplatní stejné sankce,“ dodal premiér Austrálie.

Obyvatelé nejmenšího kontinentu podle něj postupují v souladu se svými dalšími západními partnery proti Rusku, protože „víme, že v našem regionu jsou mocní aktéři, kteří to bedlivě sledují a hledají známky slabosti a rozdělení Západu“.

Ve Spojených státech uvažují i o zákazu dovozu ropy z Ruska. Ruský dovoz pokrývá asi 10 procent americké spotřeby. Server Axios přinesl informaci, že americký prezident Joe Biden uvažuje o cestě do Saúdské Arábie, kde hodlá vyjednávat o zvýšení těžby v tomto islámském království. Bílý dům však oznámil, že jde jen o spekulaci a informaci o údajně připravované cestě popřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…