Ukrajina má ostudu: Vyhodila vládního úředníka, který si ,,otvíral ústa". A není to jen tak

02.06.2015 13:14

První náměstek ukrajinského ministra pro hospodářský rozvoj a obchod Saša Borovik byl propuštěn jen čtyři dny poté, co v TV Hromadske kriticky hodnotil proces reforem a vládnoucí politiky. Mnozí tento krok vnímají jako vítězství „starých struktur“, které zemi přivedly v posledních dvou dekádách na okraji propasti.

Ukrajina má ostudu: Vyhodila vládního úředníka, který si ,,otvíral ústa". A není to jen tak
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Rodák z ukrajinského Lvova Saša Borovik patří k uznávaným odborníkům a vedle Harvardu studoval také na Právnické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Před svým nástupem do úřednické pozice v Jaceňukově vládě pracoval pro Microsoft, UNESCO, NATO a další mezinárodní organizace. V polovině května poskytl rozhovor nezávislé ukrajinské televizi TV Hromadske, kde vyjádřil svoji skepsi kvůli pomalému procesu reforem a především kvůli vlivu představitelů bývalého režimu prezidenta Janukovyče. „Ekonomická a politická elita v zemi stále drží své pozice. Blokují reformy a brání v omezení zkorumpovaného a neefektivního systému,“ prohlásil Borovik, který stál na ministerstvu v čele týmu složeného většinou ze zahraničních expertů.

Borovik dále ve zmíněném rozhovoru tvrdil, že hlavní moc mají v rukách „staré gardy“ a nově příchozí experti mají málo prostoru, aby se uplatnili a pomohli prosadit potřebné reformy. „Staré kádry době ví, jak se v systému korupce pohybovat a reformátoři jsou často odsouzeni do role statistů. V řídících funkcích na ministerstvech a státních firmách jsou stále představitelé minulého režimu. Není bohužel v silách zastánců reforem zaběhnutý systém prakticky změnit. Byl jsem propuštěn mimo jiné proto, že já i můj tým jsme byli skutečně pro reformy zapálení. Poslední hřebíček do rakve patrně byl, když jsem navrhl podrobit auditu mezinárodní pomoc určenou ukrajinské vládě,“ zmínil po svém propuštění Borovik.

celý text v angličtině máte ZDE

Jak uvádí TV Hromadske, propuštění Borovika neušlo pozornosti světové odborné veřejnosti. Vyjádřil se k němu například uznávaný ekonomický odborník Gérard Roland. Podle jeho názoru je propuštění Borovika skandál a ostuda. „Borovik byl bezpochyby člověkem na svém místě, který se díky svým zkušenostem, odvaze a idealismu mohl postavit zkorumpovanému systému. Rozhodnutí ukrajinské vlády není dobrým signálem pro ty, kteří důvěřovali snaze ukrajinských politiků směřovat k reformám. Mezinárodní finanční instituce by nyní měly ještě důsledněji kontrolovat, kde končí jimi poskytované peníze,“ konstatoval světově uznávaný ekonom.

Vládu musel nedávno opustit také náměstek ministra vnitra Serhij Chobotar. V jeho případě však nešlo o příliš kritický postoj vůči současné politické elitě, ale o korupční jednání. Novináři z TV Zik přišli na to, že ve svém majetkovém přiznání záměrně neuvedl značně rozsáhlé pozemky poblíž Kyjeva. Když se pokusili novináři získat přístup k Chobotarově majetku, tak byli navíc napadeni a okradeni bezpečnostní službou. Chobotar jakoukoli spojitost s tímto majetkem odmítl a poukazoval na to, že jde jen o mediální kampaň namířenou proti jeho osobě. Náměstek byl však nakonec donucen rezignovat. Ministr vnitra Arsen Avakov odmítá na další otázky spojené s případem odpovídat a parlamentem dokonce koluje dokument, jehož osmnáct signatářů požaduje také Avakovovu rezignaci.

Hlavním iniciátorem tohoto požadavku je bývalý investigativní novinář a nyní člen Porošenkova bloku Serhij Leščenko. „Navzdory určitému pokroku v zemi i nadále vládne starý politický systém. Zdejších elit se bohužel změna režimu dotýká jen velmi málo. To je náš největší problém,“ míní Leščenko, který je známý svým nesmlouvavým postojem vůči starým politickým elitám a oligarchům. Je ovšem pikantní, že šéf jeho vlastní politické strany a současný prezident Petro Porošenko je sám oligarchou a stále vlastní největší továrnu na výrobu čokolády a cukrovinek v zemi. Prezident před časem slíbil, že svoji firmu prodá, ale zatím se tak nestalo. „Mělo by být především v jeho zájmu, aby tak učinil co nejdříve,“ napsal Leščenko na svém Twitteru před čtrnácti dny. 

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…