Ukrajina musí vyhrát. Žádné kompromisy. Ovčáček připomenul Zemanova slova

01.06.2022 16:30 | On-line

„Prezident Miloš Zeman od počátku podporuje Ukrajinu i českého předsedu vlády Petra Fialu. Je nesmírně důležité, že Česká republika mluví jednotným hlasem na podporu Ukrajiny,“ řekl v rozhovoru pro Rádio Impuls mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Nízkou podporu Zemana i dalších českých institucí veřejností je dle něj dána současnou tíživou situací. Lidé však podle Ovčáčka nepopulární kroky nakonec v budoucnu dost možná ocení.

Ukrajina musí vyhrát. Žádné kompromisy. Ovčáček připomenul Zemanova slova
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí
Ovčáček pro Rádio Impuls řekl, že se aktuálně prezidentu Zemanovi daří po zdravotní stránce již mnohem lépe. „Pan prezident podniká své pracovní aktivity jak na Pražském hradě, tak v Lánech,“ uvedl s tím, že se hlava státu vrací k běžnému pracovnímu režimu, byť uzpůsobenému odlišnostem spojených s tím, že jde o poslední prezidentský rok Miloše Zemana. „Bylo tomu tak vždycky, jak u Václava Havla, tak i u Václava Klause,“ podotkl prezidentský mluvčí.

Není podle něj pravda, že by Zeman příliš nekomentoval dění na Ukrajině. „Naposledy pan prezident pronesl velmi důležitou větu, že je důležité, aby na Ukrajině nedošlo k nějakému ‚upatlanému kompromisu‘, ale aby došlo k vítězství Ukrajiny v této válce, kterou rozpoutalo Rusko,“ shrnul mluvčí s tím, že Zeman od počátku podporuje Ukrajinu i českého předsedu vlády Petra Fialu (ODS).

Zdůraznil přitom, že jednotný názor na podporu Ukrajiny, který Zeman i Fiala zdůrazňují, není ani v některých západních zemích. „Pan prezident nikdy neváhal v podpoře Ukrajiny,“ uzavřel.

Nízká podpora prezidenta v průzkumech dle Ovčáčka „není překvapivá“. „Podívejte se, jaká je podpora vlády, Poslanecké sněmovny a Senátu…“ poukázal s tím, že tyto instituce jsou na tom ještě hůře.

Velmi slabou podporu českých institucí si mluvčí Hradu vysvětluje současnou tíživou situací. „Není čas na to vytvářet si žebříčky popularity, i pan premiér o tom hovořil. To je jediný správný postoj. Musíme překonat mimořádné těžkou dobu a na líbivá hesla, líbivé kroky a sliby velkých finančních příplatků nebudou finanční prostředky,“ zaznělo. Současní politici prý musí snést to, že se jim kvůli aktuální době snižují preference.

Naposledy se prezident Zeman objevil na veřejnosti v minulém týdnu při projevu k výročí likvidace Reinharda Heydricha, který uskutečnil společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Zeman během svého projevu jasně uvedl, že atentát na Heydricha měl opodstatnění i přes množství obětí, které po něm následovaly. Připomenul také stinné stránky našich dějin. „Nemůžeme zapomenout ani na tisícihlavá shromáždění v českých městech odsuzující atentát na Heydricha,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…