Ukrajina opět bez elektřiny. EU slíbila pomoc, je rád Zelenskyj

10.03.2023 7:30 | Ze sítí

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj světu popsal další ruská zvěrstva napáchaná na Ukrajině. Zmínil mimo jiné 6 mrtvých, jejichž smrt způsobily ruské rakety. A popsal, jak to udělat, aby Ukrajinci ani za mnoho let nezapomněli na tyto oběti a aby si už navždy udrželi ve válce objevenou jednotu svého národa.

Ukrajina opět bez elektřiny. EU slíbila pomoc, je rád Zelenskyj
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí
Před pár dny to vypadalo, že energetická síť Ukrajiny je opět na sto procent v provozu. Po středečních a čtvrtečních raketových útocích na energetickou infrastrukturu Ukrajinci v některých oblastech opět byli bez elektřiny. Nejtěžší situace prý panuje v Žytomyrské oblasti a v Charkově. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jde o další ruský útok proti civilistům. Zdůraznil ale také, že Ukrajince tyto útoky nezlomí.

„Další pokus teroristického státu vést válku proti civilizaci vedl v některých našich regionech a městech k dočasným výpadkům elektřiny, tepla a vody. Ruské rakety si dnes vyžádaly životy šesti Ukrajinců. Upřímnou soustrast rodinám...,“ uvedl Zelenskyj. „Už jsme ukázali, čeho je Ukrajina schopná. A bez ohledu na to, jak zrádné jsou kroky Ruska, náš stát a lidé nebudou v řetězech. Nepomohou jim ani rakety, ani ruská zvěrstva,“ pokračoval ukrajinský prezident.

A popsal, jak udržet ukrajinskou zkušenost z války živou.

„Ukrajina dosáhla největší národní jednoty ve své historii. Ukrajina sjednotila svět. Ukrajinci inspirují stovky dalších národů tím, jak brání svou zemi a svobodu. A bylo by správné, aby se toto vše promítlo do ukrajinské kultury, našich institucí a našich lidí. Ukrajinská kinematografie, ukrajinské divadlo, ukrajinská literatura, ukrajinská hudba, ukrajinská muzea, ukrajinské výtvarné umění. Aby to vše uchovalo skutečnou zkušenost těch, kteří procházejí válkou, kteří jsou v první linii, kteří skutečně zažívají to, kteří naplňují heslo ,Bojujte dál – určitě vyhrajete!'."

Poděkoval všem vojákům letecké a protiraketové obrany, kteří se na odražení útoku podíleli. Poděkoval také všem zahraničním partnerům, kteří Ukrajině dodávají prostředky protivzdušné obrany a pomáhají tak chránit ukrajinské nebe. Zachraňují tím životy lidí.

Na opravách energetické sítě se prý začalo pracovat prakticky okamžitě.

Zelenskyj oznámil, že po útocích hovořil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a ta mu slíbila pomoc při řešení této z hlediska energeticky nelehké situace.

„Mimochodem, v důsledku tohoto úderu byla jaderná elektrárna Záporoží opět odpojena od elektrické sítě. Toto je kritická situace. A Rusko takové kritické situace v našich jaderných zařízeních záměrně vytváří. To jednoduše z definice znamená, že Rusko nemůže být bona fide účastníkem jakýchkoli vztahů v jaderné sféře. To znamená, že čím dříve bude ruský jaderný průmysl vystaven sankcím, tím bude svět bezpečnější. Teroristickému státu nelze připustit, aby k teroru používal jakákoli jaderná zařízení kdekoli na světě,“ zaznělo od Zelenského.

Leyenová prý ocenila snahu ukrajinských orgánů bojovat s korupcí.

„Paní předsedkyně Evropské komise také kladně hodnotila pokrok naší země v protikorupční oblasti. Zejména schválení protikorupční strategie a jmenování nového ředitele NABU. To je důležité v kontextu našeho dalšího pokroku v evropské integraci před zahájením jednání o členství Ukrajiny v Evropské unii,“ uvedl Zelenskyj.

Poté poděkoval všem, kteří za Ukrajinu bojují a rozloučil se zvoláním „sláva Ukrajině“.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ještě na začátku války, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehaany , 10.03.2023 10:57:46
nabízel EU svoji elektřinu. Nyní čeká pomoc od EU. Neměl by to konečně vzdát? Je mi líto Ukrajinců.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…