Ukrajina potvrdila příjem ruské humanitární pomoci, problémy s ní ale nekončí

17.08.2014 8:40

Ukrajina v noci na dnešek oficiálně stvrdila dohodu o převozu ruské humanitární pomoci na Ukrajinu přes pohraniční přechod Doněck-Izvaryne. Oznámila to v Kyjevě ukrajinská vláda. Příjemcem pomoci o celkové váze 1856 tun je formálně Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). Příslušný protokol potvrdil jeho zástupce v Rusku Pascal Cuttat.

Ukrajina potvrdila příjem ruské humanitární pomoci, problémy s ní ale nekončí
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Z ukrajinské strany dokument podepsala ministryně sociálních věcí Ljudmyla Denisovová, která tímto aktem uznala ruský náklad za humanitární pomoc. Do sobotního večera ukrajinské úřady tento krok odmítaly udělat s odůvodněním, že z ruské strany ani od MVČK neobdržely příslušné dokumenty.

„Příjemcem humanitárního nákladu je mise MVČK. Náklad zástupci MVČK převezou na Ukrajinu přes pohraniční přechod Doněck," praví se v dokumentu. Doněck je malá ruská pohraniční obec, na druhé straně hranice leží ukrajinský přechod Izvaryne, který je pod kontrolou východoukrajinských vzbouřenců.

Podpisem předávacího protokolu problémy nekončí

Podle ukrajinského tisku podpisem předávacího protokolu a celním odbavením problémy nejspíš nekončí. MVČK jako podmínku převzetí nákladu požaduje bezpečnostní záruky, které by měl dostat od ukrajinské armády a od povstalců. Nic takového zástupci Červeného kříže podle dostupných informací zatím neobdrželi.

Luhansk je od hranice vzdálený 60 kilometrů

Do města Luhansku, které má být hlavním příjemcem pomoci, je to z přechodu Doněck-Izvaryne asi 60 kilometrů. Silnice prochází z velké části povstaleckým územím, až před Luhanskem je první armádní kontrolní post v obci Novosvitlivka. Samotné město, které mělo v mírových dobách téměř půl milionu obyvatel, ovládají vzbouřenci. Oddíly ukrajinské armády operují na předměstích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…